fbpx
Foto: Ronald Tilleman

KNV vreest prioriteitsverlaging spoorgoederenvervoer

16 jun 2014 16:14

Branchevereniging KNV is bang dat goederentreinen een lagere prioriteit krijgen op het Nederlandse spoor. Volgens KNV dreigt het spoorgoederenvervoer de laagste prioriteit te gaan krijgen, waardoor de goederenvervoerders alleen op ongunstige tijden capaciteit krijgen.

De capaciteit op het Nederlandse spoor is op een aantal trajecten beperkt. Daarom zijn er regels hoe de capaciteit verdeeld moet worden. Volgens de KNV wil het ministerie die regels nu aanpassen. "Het railgoederenvervoer eenvoudigweg een lagere prioriteit geven is een ontkenning van het belang van transport voor Nederland distributieland. Te verwachten valt dat als goederenvervoerders voor hun ritten ruimte krijgen op ongunstige tijdstippen, het spoor voor deze klanten haar aantrekkingskracht verliest" zegt KNV-directeur Ad Toet.

Toet is bang dat de prioriteitsverlaging plaatsvindt zonder economische onderbouwing. “Bij dergelijke aanpassingen in de wetgeving hoort een impact assessment. Een verregaande beslissing nemen zonder te weten welke consequenties het zal hebben, is roekeloos.”

De spoorgoederensector dringt aan op een hogere prioritering bij de toekenning van ruimte op het spoor en adviseert tegelijk om een zogenaamde ‘hardheidsclausule’ op te nemen: in geval van een conflicterende aanvraag moeten de bedrijfseconomische gevolgen worden meegewogen.