fbpx

Mansveld wil binnen twee weken IC Amsterdam – Brussel

22 jan 2013 16:01

Wilma Mansveld (PvdA) heeft NS-directeur Bert Meerstadt dinsdag op het matje geroepen vanwege de problemen met de Fyra. Dat verklaarde de staatssecretaris van Infrastructuur dinsdag tijdens het vragenuurtje.

Mansveld heeft hem uitgelegd dat de situatie ´onacceptabel´ is en Meerstadt gevraagd welke maatregelen hij neemt om de problemen op te lossen. De staatssecretaris zei dat de verantwoordelijkheid voor de Fyra is weggehaald bij exploitant NS International en rechtstreeks onder de hoofddirectie van NS is geplaatst.

Mansveld eist dat er snel een vervangende trein gaat rijden. Binnen twee weken, maar het liefst eerder, moet er acht keer per dag een rechtstreekse intercity gaan rijden tussen Amsterdam en Brussel over het reguliere spoor. De bewindsvrouw overlegt hierover vrijdag met NS en het Belgische NMBS.

Aan bezwaren die een snelle oplossing in de weg staan, heeft zij geen boodschap. Als voor de koninklijke trein de dienstregeling kan worden aangepast dan moet dit ook kunnen, zei Mansveld. NS is momenteel al bezig met het verzamelen van locomotieven en rijtuigen voor deze verbinding.

De Fyra rijdt sinds afgelopen week niet meer, omdat de trein niet bestand bleek tegen het winterweer. Sinds de ingebruikname van de trein in december wordt de Fyra geplaagd door problemen. "Ik begrijp heel goed dat reizigers ontstemd zijn", zei Mansveld. "Ik deel de analyse dat het niet zo ver had mogen komen."

Daarmee drukt Mansveld zich nog diplomatiek uit over de problemen met de Fyra. "Ik heb een aantal woorden gebruikt die in deze zaal niet gebruikt mogen worden."

(c) Novum