fbpx

NS: Meer bedelaars in trein

28 sep 2018 12:49

Het aantal meldingen over bedelaars in de trein is volgens NS Veiligheid & Service na de zomer toegenomen. Met name de ‘zakdoekjesleggers’ wekken ergernis bij reizigers. Hierbij worden pakjes papieren zakdoekjes door de gehele coupe neergelegd. Het pakje wordt begeleid door een gekopieerd briefje met emotionele tekst waarmee een geldbedrag wordt gevraagd.

De bedelaars zijn volgens de NS veelal gelieerd aan criminele bendes die zich ook schuldig maken aan zakkenrollerij en winkeldiefstal. In 2016 begon de NS een offensief tegen bedelarij middels extra controle met onder meer surveillances in burger. Sindsdien is het aantal bedelaars volgens het vervoerbedrijf fors gedaald. “Het gaat nu om golfbewegingen in meldingen en locatie. De ene keer duiken de bedelaars op die lijn op, dan weer daar”, licht een woordvoerder toe. Waar nodig wordt extra gecontroleerd, zegt NS.

Reizigers die bedelaars zien, kunnen dat via Twitteraccount @NS_online of de klantenservice melden. Geld geven wordt sterk ontraden omdat dat bedelarij in de hand werkt.

0 0 stemmen
Artikel waardering
17 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
P Heesakkers
5 jaren geleden

Overal poortjes op de stations. Maar ja als zelfs de misdaad toegang heeft met O.V. pas, sta je als N.S. wel in je hemd…..

Henri Blotenburg
5 jaren geleden
Antwoord aan  P Heesakkers

Lang niet overal staan poortjes hoor.

Ricardo
5 jaren geleden
Antwoord aan  P Heesakkers

Alsof poortjes ze tegen zullen houden. Ze lopen gewoon vlak achter je aan door het poortje.

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  P Heesakkers

Hoezo in het hemd? De mensen hebben een werkende pas en kunnen gewoon passeren.

Nancy
5 jaren geleden

Wellicht zou meer zichtbaarheid & omroepen Door conducteur hierover helpen? Werd een tijdje gedaan, was wel effectief volgens mij.

Functie om te melden via app, net als drukte, zou ook Helpen want niet iedereen doet aan Facebook & in app kan exacte reis worden aangegeven. Ter overweging.

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Nancy

Je men heeft nog niet genoeg aan zijn hoofd. De mensen moeten gewoon voor zichzelf zorgen en niet alles uitgespeld te hoeven krijgen.

Roep een keer om dat er zakkenrollers zijn en iedereen voelt naar zijn portemonnee. Handig.

Jan
5 jaren geleden

Ook zie ik de laatste tijd ” zingende muzikanten in de trein.

Klaas
5 jaren geleden

De eerste keer zo’n pakje zakdoekjes ben ik er ook ingetrapt. Een zielig uitziende vrouw, en een tekst over haar kinderen, en ik dacht, ach het is wel creatief bedacht en ze probeert zo tenminste iets voor haar kinderen te doen dus koop je je schuldgevoel af met die ene euro. Het niet doen zou me immers het uur daarna een rotgevoel geven en dat is me die ene euro niet waard. Maar toen een week later een kerel exact hetzelfde briefje met exact dezelfde tekst en exact hetzelfde soort pakje zakdoekjes neerlegde dacht ik, “verdikkeme, er is hier gewoon een criminele bende aan het werk, het briefje is grote onzin…. wat nou kinderen…… en ik ben er vorige keer gewoon ingelopen….”. Uiteraard heb ik geen tweede keer een euro betaald, maar mensen die het de eerste keer meemaken zijn nog vatbaar. En nee, ik ben niet dom maar ook ik liep erin.

johan II
5 jaren geleden
Antwoord aan  Klaas

Tja, criminele bende…, die mensen proberen gewoon wat geld te vinden om te overleven. Is inventief, en ze doen/geven ook nog wat voor het geld, kunnen wij onze traantjes plengen of de neus snuiten in die zachte papiertjes die ook allemaal gemaakt zijn.
Ze hebben me nog nooit gerold, heb niet de illusie dat ze het niet zouden doen, tegelijkertijd ervaar ik meer begrip en contact in hun ogen meestal, als ik bij NS-ers of medereisgenoten. Alles is zo voorwaardelijk hiero, leed moet precies kloppen, dat heb ik ook, begrijpelijk, en goed dat NS bezorgd is voor haar reizigers en ze waarschuwt.

Olga
5 jaren geleden

Jaren terug zag ik dit fenomeen al in het buitenland in de treinen.
De eerste keer dat ik het hier zag dacht beginnen ze hier ook al.
Natuurlijk in buitenland en hier geen geld gegeven.

Gerrit
5 jaren geleden
Antwoord aan  Olga

In het buitenland zie je dit fenomeen dagelijks van zeer oude vrouwtjes die zielig op straat liggen tot zangers in de trein. Dit alles komt nu in grote getalen vanuit oost-europa naar west-europa toe dankzij regeringen die hun grenzen open stellen voor dit soort praktijken en er hier blind voor zijn voor wat zich gaat afspelen in ons vrije Nederland.

Lotje
5 jaren geleden
Antwoord aan  Gerrit

Klopt de toevlucht van oost- Europeanen is enorm , was te verwschten na het generaal pardon van de Polen, nu de Bulgaren en straks loopt heel oost Europa hier de hand op te houden. Den Haag beslist en de rest mag de puinzooi oplossen. Dit gaat nog veel erger worden. En dat alles in de paar vierkante meters die ons kikkerlandje telt.

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Gerrit

Flauwekul en racisme. De grens is open voor vrij verkeer en niet speciaal om boeven door te laten. Bij een grenscontrole mogen deze ook gewoon passeren omdat ze gewoon reispapieren hebben.

Patrick
5 jaren geleden

Vond meteen al vreemd. Een van de eerste gedachtes was bij mij: “Maar ze hebben wel geld voor vele pakken zakdoekjes en voor ‘n computer en printer”. Voormij al ‘n alarmbelletje die rinkelt.

mrb
5 jaren geleden

dit fenomeen ken ik al jaren in de treinen in Spanje, alleen de naieve of bange Hollander tuint er weer in en geeft gul.

Jules Vismale
5 jaren geleden

Ik maakte ooit in een trein van Eindhoven naar ‘s-Hertogenbosch iets soortgelijks mee met een dergelijke bedelaar die daar rondliep met papieren zakdoekjes en met “zielige” bedelbriefjes! En reken maar dat ik hem beslist GEEN rooie cent heb gegeven want die lui gaan maar gewoon ZELF werken voor hun geld, stelletjes uitvreters!

Lucia
5 jaren geleden

Vorige maand van CS naar Holendrecht: Man met zusje/ dochter. Meisje bedelde met een koffiebekertje. Toen ik niets gaf, drong ze aan en broer wees op zijn- meer dan goedgevulde- buik. ‘ Hunger, hunger essen’. Toen ik nog niets gaf, trapte het meisje echt keihard tegen mijn scheenbeen en het tweetal verliet bij Bijlmer Arena snel de trein.