fbpx

NS waarschuwt voor drukke treinen in spits

05 feb 2012 19:45

Reizigers moeten maandagochtend rekening houden met een drukke ochtendspits, volle treinen en vaker overstappen. De NS raadt adviseert reizigers in de spits waar mogelijk een trein eerder of later te nemen.

De NS hanteert sinds zondag een aangepaste dienstregeling. In vrijwel de hele Randstad rijden minder intercity´s. Reizigers ondervonden daar nog weinig hinder van, maar maandag is het aantal reizigers veel groter. NS-medewerkers zijn opgeroepen buiten de spits te reizen.

Declareren
Omdat de dienstregeling is aangepast, is de Geld Terug Bij Vertraging-regeling van kracht. Diegenen die hun bestemming niet per trein hebben kunnen bereiken, krijgen de kosten vergoed die ze hebben gemaakt om daar toch te komen. Taxibonnen kunnen bij de NS worden gedeclareerd en wie met de auto is opgehaald, kan negentien cent per kilometer vergoed krijgen.

Extra personeel
Of de dienstregeling ook dinsdag aangepast blijft is nog niet besloten. Hoewel het stevig blijft vriezen, is de verwachting dat er geen sneeuw valt. Zondagnacht wordt opnieuw extra personeel ingezet, maar dat is volgens een woordvoerder van Prorail geen garantie dat er geen problemen zijn in de ochtendspits. "Er vormen zich ijsblokken onder de treinen die er onderuit kunnen vallen. Als dat net boven een belangrijke wissel gebeurt, zal die vastlopen. Zoiets valt niet te voorkomen."

Excuses
Vrijdagavond lag het treinverkeer rond Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal een tijd stil. Ook zaterdag waren er problemen. Spoorbeheerder Prorail bood zondag excuses aan voor het ongemak. "Heel vervelend, wij voelen ons net als de NS verantwoordelijk voor wat er is gebeurd."

Onaanvaardbaar
De Maatschappij voor Beter OV is verbijsterd dat de NS minder intercity´s laat rijden, terwijl van extreem winterweer geen sprake is. Dat reizigers worden afgescheept met een uitgeklede winterdienst noemt de organisatie ´onaanvaardbaar´. De organisatie heeft de minister gevraagd om de aangepaste dienstregeling te verbieden.

(c) Novum