fbpx

OV-chipkaart op spoor moet simpeler

30 jun 2011 10:42

Het gebruik van de ov-chipkaart op het spoor moet eenvoudiger worden. Het is te ingewikkeld dat reizigers moeten uitchecken en weer moeten inchecken als ze overstappen van bijvoorbeeld een NS-trein op een trein van Connexxion. In de praktijk gaan veel reizigers hiermee de fout in, concludeert de commissie-Meijdam in een donderdag gepresenteerd advies.

Reizigers die vergeten uit te checken als ze overstappen op een andere vervoerder, betalen dan de rest van de reis die hun eerste trein aflegt. Het is volgens de commissie technisch haalbaar om de reiziger maar een keer in en uit te laten checken. De invoering van enkelvoudig in- en uitchecken zou twee of drie jaar duren en vijftig miljoen euro kosten.

Geen dubbel opstaptarief
Het is volgens de commissie redelijk als de reiziger daaraan meebetaalt. Als per treinreis drie cent extra wordt gerekend, is dat in vijf jaar gebeurd. Met het nieuwe systeem zou ook het probleem worden opgelost dat reizigers soms twee keer opstaptarief moeten betalen. Totdat het systeem is ingevoerd, zou dit probleem moeten worden opgelost door de software aan te passen.

Trans Link Systems
Woensdag werd al bekend dat de commissie vindt dat de taak om te bepalen wat wel en niet kan met de ov-chipkaart moet worden weggehaald bij Trans Link Systems, de leverancier van de kaart. Een nieuwe ov-autoriteit met meer doorzettingsvermogen moet deze taak volgens de commissie gaan uitvoeren.

Einde strippenkaart
Vanaf donderdag is het in de provincies Overijssel, Gelderland, Flevoland, Noord-Holland en Friesland niet meer mogelijk in de bus met de strippenkaart te reizen. Er kan alleen nog met de ov-chipkaart worden gereisd. Zeeland en Limburg volgen volgende week donderdag.

Foto: Kialna Photography – Tekst: Novum Nieuws