fbpx
inbraakschade

P+R: wie is verantwoordelijk voor de schade bij een ongeval of inbraak?

01 mei 2024 19:43

Bij een bezoek aan een stad parkeren op een P+R terrein, ideaal natuurlijk. Je hoeft niet door het drukke centrum te rijden en vermijdt zo bovendien de hoge parkeertarieven. Toch is er ook een schaduwzijde: auto’s die geparkeerd staan op een P+R terrein, zijn helaas nog weleens doelwit van een inbraak of vernieling. Ook kan er schade aan je auto ontstaan door onoplettendheid van andere automobilisten.

Is jou dit overkomen? Nu vraag je je misschien af of je voor vergoeding aan moet kloppen bij de eigenaar van de parkeerplaats of je eigen verzekering? In dit artikel vertellen we je wat je moet doen.

Aansprakelijkheid bij een ongeval

Bij de Nederlandse stations zijn ongeveer 48.500 parkeerplekken beschikbaar op ‘Parkeren en Reizen (P+R) terreinen’. Deze parkeerplaatsen zijn vrij toegankelijk en zijn daarom onderdeel van de openbare weg. Hierdoor gelden er de normale verkeersregels. Houd er dus rekening mee dat bestuurders van rechts voorrang krijgen en dat je voorrang moet verlenen bij het uitvoeren van bijzondere verrichtingen.

Bij een ongeval op een P+R terrein wordt de aansprakelijkheid dan ook bepaald op basis van de normale regels van de weg. De WA- of cascoverzekering van de betrokkenen dekt de schade. Soms moet je echter eigen risico betalen of verlies je schadevrije jaren. 

Wanneer is de eigenaar van de parkeerplaats wél aansprakelijk?

De eigenaar van de parkeerplaats kan in sommige gevallen wel (deels) aansprakelijk worden gesteld. Bijvoorbeeld als er gebreken zijn zoals slechte verlichting of kuilen in het wegdek en dit heeft bijgedragen aan de schade. Dit geldt dan echter alleen als de eigenaar wist van de schade of had moeten weten van deze problemen. 

Aansprakelijkheid bij inbraakschade

Bij inbraakschade op een P+R terrein zul je helaas aanspraak moeten maken op je eigen verzekering. Dit komt doordat het een onbewaakt parkeerterrein is. Betalen en onder een slagboom doorgaan valt niet onder bewaking. Er moet expliciet vermeld staan dat het gaat om een bewaakt parkeerterrein, dan pas kan de eigenaar van de parking aansprakelijk gesteld worden.

Maar bij welke verzekering moet je de kosten verhalen? De spullen die uit je auto meegenomen worden vallen onder je inboedelverzekering en niet onder je autoverzekering. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, is het belangrijk dat de gestolen spullen uit het zicht lagen. Hoeveel je kunt claimen verschilt per verzekeraar, dus check goed je eigen polisvoorwaarden.

Wanneer ze het gemunt hebben op je autoradio dan zul je bij je autoverzekering aan moeten kloppen. Dat valt namelijk onder schade aan de auto. Voor vergoeding dien je minimaal een beperkt casco verzekering te hebben. Heb je alleen een WA-verzekering? Dan zul je helaas zelf opdraaien voor de kosten. Dan ben je namelijk alleen verzekerd voor de schade die jij met je auto aan anderen veroorzaakt.

Wil je weten wat er allemaal onder je autoverzekering valt? Je autoverzekering vergelijken bij verschillende verzekeraars kan helpen om te zien bij welke verzekeraar je de beste voorwaarden vindt.

Maak het inbrekers niet te makkelijk

Houd er dus rekening mee dat je bij schade aan je auto op een P+R-terrein vaak bij je eigen verzekeraar zult moeten aankloppen of zelf opdraait voor de kosten. Parkeer daarom op een goed verlichte plek met veel mensen in de buurt en laat geen waardevolle spullen in je auto achter. Dit maakt het moeilijker voor inbrekers en geeft jou een geruster gevoel wanneer je de stad ingaat. Daarnaast is het belangrijk om altijd recht in het vak te parkeren om de kans op schade door andere voertuigen te verminderen.