fbpx

Presentatie Superbus op transportbeurs Hannover

20 sep 2010 20:47

Komende woensdag  22 september 2010) presenteert de TU Delft het experimentele prototype van de Superbus. De Superbus moet uiteindelijk met snelheden tot 250 kilometer per uur op speciale busbanen kunnen worden ingezet. Zover is het nog niet. Maar het prototype heeft vrijdag 17 september al wel een succesvolle testronde gereden.

Bij de testronde reed de Superbus met snelheden tot 80 kilometer per uur op de testbaan van de RDW in Lelystad. Het prototype lijkt totaal niet op een klassieke bus en biedt plaats aan 23 personen.  De Superbus heeft meer weg van een SUV en het comfort is vergelijkbaar aan de businessclass van een vliegtuig.

Openbaar vervoersconcept
De Superbus is een concept van prof. Wubbo Ockels. Hij wil met de bus het snel, comfortabel en duurzaam openbaar vervoer dichterbij brengen. Volgens het plan van Wubbo Ockels kunnen reizigers in de toekomst via sms of internet een bericht sturen als ze op een vaste opstapplaats dichtbij huis opgehaald willen worden. Buiten de woonkernen kan Superbus op speciaal daarvoor aangelegde banen met een snelheid van 250 km per uur hoge snelheidsvervoer verzorgen. 

Experimenteel model
Het huidig prototye is tot stand gekomen met steun van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (€ 9 miljoen) en Connexxion (€ 1 miljoen). De TU Delft investeerde anderhalf miljoen euro in het experimentele model. Verder hebben zo’n vijftig bedrijven en instellingen bijgedragen.