fbpx

ProRail: dertig procent storingen veroorzaakt door vandalisme

Als vandalisme en wangedrag tot het verleden zou behoren, zou dertig procent van de storingen op het spoor opgelost zijn. Dat meldt ProRail topman Bert Klerk bij de presentatie van de jaarcijfers van 2009.

Alleen al de schade door koperdiefstal is aanzienlijk. De directe schade bedraagt zo’n 10 miljoen euro. Maar door koperdiefstal ontstaan ook seinstoringen. “Maar veel meer storingen worden veroorzaakt door wangedrag. In Eindhoven heeft het treinverkeer bijvoorbeeld recent vertraging opgelopen doordat een fietsketting in de bovenleiding was gegooid en bij Tilburg werden overwegen gemolesteerd waardoor het treinverkeer gehinderd werd” zegt Bert Klerk.

Indirecte schade
De schade die door wangedrag en vandalisme wordt veroorzaakt is dan ook groot. “Dit kan natuurlijk niet. Tot nu toe hebben we de directe schade al op de daders verhaalt. Maar we willen nu ook de indirecte schade van bijvoorbeeld busvervoer en dergelijke samen met vervoerders op de dader verhalen” legt Klerk uit.

Koninginnedag
De topman stond ook stil bij de chaos op Koninginnedag, die werd veroorzaakt doordat mensen over het spoor begonnen te lopen. Het gaat daarbij niet om een incident. "Mensen lijken zich niet te realiseren dat ze met hun leven spelen als ze vanuit de trein op het spoor springen. Daar helpt geen enkel veiligheidssysteem tegen, hoe innovatief ook."

Zelfmoorden
Naast storingen door vandalisme en wangedrag wordt het spoor ook zo’n 200 keer per jaar opgeschikt door zelfdoding. Om het aantal zelfdodingen te verminderen is op sommige plekken het spoor moeilijker toegankelijk gemaakt. Tot nu toe heeft dit echter niet geleid tot een afname van het aantal zelfmoorden op het spoor.