fbpx
Foto: ProRail

ProRail: Sneller inspelen op problemen door sensoren

11 nov 2016 17:10

Dankzij draadloze sensoren op de treinrails kan spoorbeheerder ProRail sneller inspelen op problemen door onder meer het winterweer. De sensoren worden aangesloten op een speciaal draadloos communicatienetwerk waardoor op afstand onder meer de temperatuur, trillingen, versnellingen, luchtdruk en vocht kunnen worden gemeten.

"We hebben afgelopen jaar rond Utrecht Centraal getest met de sensoren en dat is positief uitgevallen. We krijgen op deze manier snel informatie en kunnen waar nodig bijsturen. Als de wisselverwarming bijvoorbeeld niet goed werkt, dan krijgen we dat door via de sensoren. Hierdoor is er minder kans op vertragingen en kunnen we waar nodig sneller de dienstregeling aanpassen," aldus een woordvoerder van ProRail. "We gaan nu bekijken waar we de sensoren nog meer kunnen gaan plaatsen."

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) stuurde donderdag een brief naar de Tweede Kamer met maatregelen die komende winter problemen op het spoor moeten voorkomen. Net als afgelopen jaren is de focus "in control" blijven. Concreet betekent dit dat er bij verwacht winterweer overgeschakeld wordt naar een uitgedunde treindienst. 

Foto: ProRail