fbpx

Sneltrein Groningen – Leeuwarden ook in het weekend

12 nov 2009 16:35

Tussen Leeuwarden en Groningen kunnen reizigers vanaf 13 december 2009 op zaterdag naast de stoptrein ook met de sneltrein reizen. De sneltreinen gaan een keer per uur rijden tussen 9.00u en 19.00u. De subsidie, die is aangevraagd door de provincies Fryslân en Groningen, geldt als proef voor 3 jaar.

“Als Fryslân willen we het Openbaar vervoer versterken, deze extra sneltrein past goed in onze ambities. Als provincie investeren we jaarlijks 40 miljoen euro in het Openbaar Vervoer dan is het mooi dat het Rijk hier ook een extra bijdrage aan levert. Op deze manier investeren we in duurzame mobiliteit. Want de trein is zowel in tijd, een reistijd van 36 minuten, als in prijs voordeliger dan de auto. Het is prachtig om te zien dat deze regionale lijn sterk groeit. Het is dan ook logisch dat Eurlings hiervoor geld vrijmaakt.”: zo zegt gedeputeerde Piet Adema.

André Cnossen van Arriva is blij met de met deze uitbreiding. “De sneltrein is op werkdagen al een groot succes. Wij zijn er van overtuigd dat ook op zaterdagen veel reizigers gebruik gaan maken van deze snelle verbinding tussen de centra van Groningen en Leeuwarden.`

De extra trein wordt mogelijk gemaakt door Het ministerie van Verkeer en Waterstaat met een subsidie van 1,16 miljoen euro. De uitbreiding van het treinaanbod is een van de maatregelen uit het Actieplan ‘Groei op het spoor’. Voor de uitvoering van dit plan heeft Eurlings tot 2012 200 miljoen euro uitgetrokken. Met diverse maatregelen in heel Nederland wil de minister ervoor zorgen dat nieuwe groepen reizigers gebruik gaan maken van de trein en dat huidige gebruikers vaker de trein pakken. Zo komen er meer en betere P+R-locaties, worden ‘weesfietsen’ op stations verwijderd om de capaciteit van de fietsenstallingen te vergroten en kunnen shuttleservices tussen stations en bedrijvenlocaties kantoren beter bereikbaar maken met het OV.

Dankzij de subsidies van het ministerie van Verkeer en Waterstaat gaan er ook meer treinen rijden tussen Groningen en Zuidbroek (4 treinen per uur, in plaats van drie). Per 2011 moeten er ook meer treinen gaan rijden tussen Leeuwarden en Sneek en moet de spoorlijn naar Veendam voor reizigers heropend worden.