fbpx

SP wil uitleg over verdwenen miljard van NS

19 apr 2010 10:09

(Novum) – De SP eist opheldering over de besteding van ruim 1,3 miljard euro door de NS. Het geld was bedoeld voor besteding aan het spoor, de stations en de OV-chipkaart, maar over slechts een fractie van de besteding van het in 2000 gegunde geld is verantwoording afgelegd aan de Tweede Kamer, zou blijken uit onderzoek van Trouw en Nu.nl.

Uit het onderzoek van de krant en de nieuwssite zou blijken dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat slechts 279 miljoen euro aan bestedingen van het bedrag heeft verantwoord aan de Kamer. Tegelijk zou er een vergelijkbaar bedrag moeten zijn binnengekomen aan rente op het bedrag waardoor nog 1,3 miljard ´zoek´ is.
Het geld wat wel is verantwoord, is opgegaan aan de OV-chipkaart.

Openheid
De SP drong al meerdere keren aan op openheid over het geld en wil nu snel een grondig onderzoek naar de besteding ervan. "In deze tijden van crisis zijn we op zoek naar miljarden, terwijl we alleen al op dit project geen idee hebben waar meer dan een miljard euro aan publiek geld is gebleven", zegt Kamerlid Manja Smits.

Winterweer
De ProRail en NS hebben de 1,3 miljard in elk geval niet gebruikt om het spoor winterklaar te maken, aldus nu.nl. Het geld had hiervoor wel gebruikt kunnen worden, omdat de pot van 1,3 miljard bedoeld was om het spoor te verbeteren.

Rente
Het Ministerie van verkeer en waterstaat kwam met NS en ProRail overeen dat de rente van de 1,3 miljard in dezelfde pot terecht zou komen. De voorwaarde was wel dat ProRail en NS van de kapitaalgroei eventuele meerkosten van projecten zouden opvangen. Maar al twee maanden later blijkt dat de NS tegenvallers die ze te verwerken krijgt niet uit de renteopbrengsten wil betalen.