fbpx

Syntus stopt met reizen op rekening voor consumenten

29 jul 2015 9:21

UPDATE. Reizigers bij Syntus kunnen vanaf 1 augustus niet langer reizen op rekening. Sinds eind september van vorig jaar konden consumenten bij de vervoerder bij wijze van proef achteraf betalen op rekening. Die proef is nu beëindigd.

Volgens Syntus hebben slechts een handje vol reizigers meegedaan met de proef. "De belangstelling voor Achteraf Betalen voor Consumenten (ABC) binnen Syntus valt tegen," zegt  Syntus-woordvoerster Hanneke Ruiter tegenover Treinreiziger.nl. Ze benadrukt dat het een pilot was. Door de geringe belangstelling kwamen de kosten (per reiziger) te hoog uit. De reizigers die wel deelnamen aan de proef waren overigens erg te spreken over de service.

Kortingsproducten
Een mogelijke oorzaak van de tegenvallende belangstelling is dat veel reizigers bij Syntus een kortingsproduct hebben. Reizen op rekening is vooralsnog alleen mogelijk is voor reizigers die vol tarief op saldo reizen. "Het was de bedoeling dat het proces bij TLS sneller geautomatiseerd zou worden, helaas lukt dat momenteel nog niet. Wij hadden gehoopt dat er eerder ook andere producten aan de pilot toegevoegd zouden worden, bijvoorbeeld reizen met korting," verklaart Ruiter.

Vooraf betalen
Volgens TLS, de uitgever van de OV-chipkaart, behoort wat Syntus wil niet tot de mogelijkheden. "Syntus wil een kortingsproduct dat vooraf betaald moet worden. De proef is juist achteraf betalen dus zoiets gaat er ook niet komen," reageert TLS-woordvoerster Anita Hilhorst. Volgens Hilhorst is korting geven al wel mogelijk. "We berekenen de ritprijs, dan is het niet ingewikkeld om daarover een korting te berekenen."

Jaar wachten
Volgens Syntus ligt het genuanceerder. "De korting die wij willen geven is in een specifieke regio, dat kan TLS op dit moment nog niet bieden. Het kortingsproduct moet inderdaad vooraf betaald worden, maar de korting per rit moet vervolgens achteraf worden toegepast." Syntus verwacht dat TLS over een jaar alsnog zover is om dergelijke kortingen te geven. "Als deze (kortings)producten toegevoegd worden aan ABC dan kunnen we wellicht nog eens overwegen weer aan te sluiten," legt Ruiter uit namens Syntus. 

RET
Reizen op rekening kan ook bij het GVB (Amsterdam) en RET (Rotterdam). Bij de RET is het inmiddels uit de testfase en maken 1500 reizigers gebruik van de service. "We hebben het nog niet onder de aandacht gebracht bij onze reizigers. Dat gaan we na de zomer doen," zegt RET-woordvoerster Frouke Albers.

GVB
Bij de Amsterdamse stadsevervoerder GVB is ABC nog in de testfase. "De deelnemers (ca. 250 bij GVB) zijn overwegend positief en onderstrepen de veronderstelde voordelen van gemak en overzicht," reageert het bedrijf tegenover Treinreiziger.nl. Het bedrijf zegt echter nog onvoldoende in beeld te hebben of er wel vraag is voor reizen op rekening onder consumenten. GVB gaat voorlopig nog tot en met het 4e kwartaal door met de ABC-pilot.

Blije Reizigersprijs
Reizen op rekening werd vorig jaar met de Blije Reizigersprijs bekroond. De jury vond reizen op rekening de beste verbetering van 2014 omdat reizigers geen borg vooraf meer hoeven te betalen, maar achteraf de rekening krijgen. Juist omdat Syntus zegt de reiziger altijd als uitgangspunt te nemen is het opvallend dat het bedrijf de pilot stop heeft gezet.