fbpx

Telegraaf: OV-studentenkaart blijft in huidige vorm bestaan

De OV-jaarkaart voor studenten blijft zo goed als zeker in zijn huidige vorm bestaan. Bovendien kunnen straks ook studenten jonger dan 18 uit het MBO gebruikmaken van de kaart. Dat schrijft De Telegraaf donderdag op basis van bronnen rond de onderhandelingen tussen de overheid en de vervoerders. Voorwaarde is wel dat er een akkoord moet komen over het leenstelsel.

De studentenkaart dreigde te verdwijnen vanwege bezuinigingen in het onderwijs. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) wilde in eerste instantie dit jaar het sociaal leenstelsel invoeren en volgend jaar de OV-studentenkaart omzetten in een kortingskaart. Die maatregelen zouden de staatskas 1,2 miljard euro moeten opleveren. In december werden beide maatregelen met in ieder geval een jaar uitgesteld.

Ingewijden zeggen in de krant dat de onderhandelingen over de invulling van het leenstelsel op stoom zijn. Met een akkoord op handen zou ook de weg vrij zijn voor het behouden van de studentenkaart.

Het gratis openbaar vervoer voor 150 duizend mbo-studenten kan grote gevolgen hebben voor treinreizigers. Naar verwachting zijn de treinen straks nog voller. Studenten worden daarom geprikkeld om minder in de spits en meer in de daluren te reizen. Hogescholen en universiteiten zouden daarom later moeten beginnen met colleges. (Novum)