fbpx

Thalys niet blij met staking

26 jan 2012 18:05

Maandag 30 januari is er in België geen openbaar vervoer als gevolg van een nationale staking. Ook internationale treinen, waaronder de Thalys kan door de nationale acties niet rijden. Het personeel van Thalys staakt niet, maar doordat de verkeersleiding van Infrabel staakt, kan Thalys toch niet rijden.

"Wij zijn slachtoffer van deze staking" zegt Thalys woordvoerster Patricia Baars. Door de staking lopen vervoerders als Thalys en Eurostar ook omzet mis. Mensen die geboekt hadden voor komende maandag kunnen kosteloos annuleren of kunnen omboeken naar een andere trein. "België is het hart van ons netwerk. We moeten daardoor maandag alle treinen geheel opheffen".

In december werd Thalys ook al getroffen door een nationale staking. Baars hoopt dat het nu bij deze tweede staking blijft, maar dat is niet aannemelijk. Een gang naar de rechter overweegt Thalys vooralsnog niet. "Het is heel erg vervelend. Maar het is een landelijke staking. Als het een staking is van een deel van ons personeel, dan kunnen wij dat vaak nog deels opvangen. Maar aan deze landelijke staking kunnen wij niets doen".

Belangrijkste gevolgen staking:

  • Zondag vervallen er enkele Thalys treinen, waaronder één Thalys vanuit Amsterdam (trein 9394). Maandag rijdt de Thalys geheel niet. Ook niet vanuit Keulen.
  • Eurostar Brussel – Londen rijdt maandag niet tussen Brussel en Lille. Er rijdt een vervangende busdienst met beperkte capaciteit. Tussen Lille en Londen geldt een aangepaste dienstregeling. De Eurostar Londen – Parijs rijdt normaal.
  • De InterCity Amsterdam – Brussel rijdt maandag niet tussen Roosendaal en Brussel. Ook zondag zijn enkele laatste treinen geschrapt of ingekort.
  • De stoptrein Roosendaal – Essen en Maastrciht – Luik rijden maandag niet. Ook zondag na 22:00 uur vervallen deze treinen. 
  • TGV Brussel – Zuid Frankrijk vervalt tussen Brussel en Lille. 
  • Ook andere internationale treinen, zoals de EuroCity Burssel – Zürich, de ICE Brussel – Frankfurt en de InterCity Brussel – Luxemburg rijden maandag niet.
  • Tussen Nederland en België rijden geen vervangende bussen.
  • Binnenlandse treinen rijden niet vanaf zondag 22:00 uur tot en met maandag 22:00 uur. Waarschijnlijk rijden er na 22:00 uur ook praktisch geen treinen meer.