fbpx

Thalys start met budgetmerk Izy tussen Brussel en Parijs

Thalys biedt vanaf volgende maand goedkopere, maar tragere treinreizen aan tussen Brussel en Parijs. De trein gaat vanaf 3 april rijden. Een treinkaartje kost tussen de 10 en 59 euro, maakte de hogesnelheidsvervoerder dinsdag bekend.

Thalys bestaat 20 jaar en lanceert daarom het budgetmerk Izy. De langzamere treinen worden groen en paars in plaats van bordeauxrood. De dienstverlening op de dagelijkse verbinding tussen Brussel-Zuid en Parijs-Noord wordt versoberd.

De reis van Brussel naar Parijs met Izy gaat gemiddeld 2 uur en een kwartier duren omdat de treinen in Frankrijk niet op het hogesnelheidsnet rijden. "Het gevolg is een reis die nog steeds sneller, veiliger en duurzamer en comfortabeler blijft dan een reis met de wagen’’, aldus Thalys-baas Agnès Ogier. De duurdere Thalys doet er 1 uur en 22 minuten over.

Izy gaat twee keer per dag rijden. Een kaartje zonder zitplaatsgarantie is verkrijgbaar vanaf 10 euro. Wie genoegen wil nemen met een klapstoeltje kan vanaf 15 euro een plek boeken. Een standaard stoel is te boeken vanaf 19 euro en een standaard XL-stoel vanaf 29 euro. Een XL-zitplek geeft meer beenruimte. Bovendien heeft dan iedere reiziger een eigen stopcontact. Bij een standaard zitplek is er één stopcontact per twee reizigers.

De reiziger mag alleen 1 stuk cabinebagage meenemen en 1 stuk handbagage. Voor een extra bagagestuk moet 10 euro worden bijbetaald. Tenminste, als dat direct bij de boeking wordt opgegeven. Als dat nadien gebeurd, maar nog wel voor de vertrekdag, dan wordt er geen 10 euro maar 20 euro in rekening gebracht. Op de dag van vertrek kost een extra bagagestuk zelfs 30 euro.

Thalys is voor een groot deel in handen van de Franse spoorwegen (SNCF). De Franse spoorwegen laten in Frankrijk onder de naam Ouigo budget TGV-treinen rijden. Het is voor het eerst dat er ook een grensoverschrijdende budgethogesnelheidstrein komt.

Izy is vanaf 2 maanden voor vertrek te boeken. Er kan momenteel alleen nog betaald worden met Visa en Mastercard, nog niet met iDEAL of PayPal. InterRail is niet geldig in de nieuwe hogesnelheidstrein. Ook zijn er geen abonnementen, groepsprijzen en dergelijke. 

Izy is aanzienlijk goedkoper dan Thalys. Een enkeltje Brussel – Parijs kost minimaal 29 euro en kan oplopen tot zelfs 99 euro. Op dit moment kosten alle Izy-tickets nog tussen de 10 en 29 euro per enkele reis.