fbpx

Treinproblemen op Amsterdamse Zuidas niet voorbij

Het treinverkeer van en naar Weesp en op de Amsterdamse Zuid-as heeft maandag de gehele dag last van vertraging.  Wat er precies aan de hand is onduidelijk, een deel van het treinverkeer is inmiddels hervat. NS zet vervangende bussen in, maar dat zijn er onvoldoende. ProRail zoekt ondertussen met man en macht naar de oorzaak. Ook op andere plekken in het land moeten reizigers rekening houden met vertraging

Het treinverkeer tussen Amsterdam en Lelystad en Amersfoort is deels weer hervat. Tussen Schiphol en Weesp en tussen Schiphol – Amsterdam Zuid – Amsterdam Bijlmer rijden geen treinen. NS tussen Schiphol en Weesp bussen in en laat de treinen Schiphol – Utrecht rijden, maar via een andere route dan gebruikelijk.

Hitte
Volgens de zegsman van Prorail hebben monteurs vastgesteld dat de oorzaak van de seinstoring ergens ligt op het traject dat nu nog met problemen kampt. "Dat traject is nu losgekoppeld, waardoor richting Amersfoort en Almere weer treinen rijden." De storing ontstond tijdens de ochtendspits. Volgens de woordvoerder zijn er geen aanwijzingen dat de hitte de oorzaak is.

Evactuatie
Door de storing strandden rond 8:00 uur verschillende treinen tussen de stations. De treinen moesten worden teruggesleept naar stations. Ook werden passagiers onder begeleiding ter plaatse geëvacueerd. Het ging volgens een woordvoerder van de NS om minder dan tien gestrande treinen. "Die waren voor 10.00 uur teruggesleept of geëvacueerd. Ze hoefden dus niet op het heetste van de dag in de trein te wachten." 

Geld terug bij vertraging
In totaal zijn volgens de NS tienduizenden mensen door de seinstoring gedupeerd. Zij kunnen een beroep doen op de gebruikelijke compensatieregeling van de NS (de regeling: Geld terug bij Vertraging).

Excuses
Prorail realiseert zich dat de problemen voor reizigers vervelend zijn, vooral vanwege de tropische temperaturen. "Daarvoor bieden we onze excuses aan."

Andere storingen
Ook in andere delen van het land zat het de treinreiziger niet mee. Zo rijden er sinds de avondspits door een defecte bovenleiding geen intercity´s tussen Arnhem en Zutphen en rijden er geen treinen tussen Zutphen en Klarenbeek. Ook tussen Utrecht en Nijmegen vallen er treinen uit, evenals tussen Den Haag HS en Dordrecht. Verder zijn er problemen tussen Roermond en Sittard, waar stoptreinen door bussen vervangen worden. Maandagmorgen waren er eveneens problemen van en naar Roosendaal.

Treinaanpassingen rond 21:00 uur:

  • Geen intercity´s tussen Amsterdam en Amersfoort.
  • Geen treinen maar bussen tussen Schiphol en Weesp
  • Geen treinen tussen Schiphol en Amsterdam Bijlmer. Intercity´s worden omgeleid, en stoppen niet te Amsterdam Zuid. Tussen Utrecht en Schiphol rijden minder intercity´s dan gebruikelijk.
  • Tussen Utrecht en Nijmegen en tussen Utrecht en EIndhoven rijden minder intercity´s. Prognose: tot 22:00 uur.
  • Tussen Weesp en Lelystad rijden er minder treinen. 
  • Tussen Arnhem en Zutphen rijden er geen intercity´s. Prognose: tot einde reizigersdienst.
  • Tussen Klarenbeek en Zutphen rijden geen treinen maar bussen. Prognose: tot einde reizigersdienst.
  • Tussen Sittard en Roermond worden stoptreinen vervangen door bussen. Prognose: tot einde van de dag.

Vertraging verschilt en kan oplopen tot meer dan 60 minuten.