fbpx

Vier doden bij ontspoorde trein New York

Zondagochtend kort na 7 uur (plaatselijke tijd) werden omwonenden van het treinstation Spuyten Duyvil in het New Yorkse stadsdeel The Bronx opgeschrikt door gekrijs van metaal en een geweldige klap. Een stadstrein uit Poughkeepsie, die onderweg was naar Grand Central Station op Manhattan, bleek in een vrij scherpe bocht te zijn ontspoord.

Vijf van de zeven wagons liepen uit de rails en kwamen op hun kant terecht. Hulpdiensten rukten massaal uit en maakten na enige tijd de balans op: vier doden en 63 gewonden, van wie er zes slecht aan toe zijn en 11 kritiek. Een dode viel in de trein zelf, drie mensen overleden nadat ze uit de trein waren geslingerd. Hun identiteit is nog niet bekend.

Onderzoek van de federale transportveiligheidsraad NTSB, onder meer aan de zwarte doos van de trein, moet meer licht werpen op de oorzaak van het ongeluk. Maar enkele overlevenden zeiden het al te weten. De trein zou veel harder hebben gereden dan anders. En de rem deed het niet, zei de machinist tegen bronnen van The New York Daily News.

Rond de ontspoorde wagons werd de hele ochtend gezocht naar slachtoffers. Dat gebeurde onder meer met speurhonden en helikopters. Ook duikers zochten mee, omdat een van de wagons op een haar na terecht was gekomen in de Harlem River, die de Hudson verbindt met de East River. Aan het eind van de ochtend wist gouverneur Andrew Cuomo van de staat New York zeker, dat er niemand meer in, onder of rond de trein lag.

"Het is een tragische situatie", zei Cuomo. ,,Maar gelukkig hebben we hier de beste hulpverleners ter wereld."

De ramptrein had waarschijnlijk zo´n 100 passagiers aan boord. De Metro-North-lijn is een forensenlijn die plaatsen stroomopwaarts langs de Hudson verbindt met Manhattan. Omdat het zondagochtend was, zat de trein minder vol dan doordeweeks.

In juli van dit jaar ontspoorde in dezelfde bocht een goederentrein. Daarbij vielen geen gewonden.

(c) ANP