fbpx

Klimaat tussen vervoerders verbeterd door komst Huges

17 jun 2014 21:19

Het klimaat tussen reizigersvervoerders op het spoor is sinds de komst van NS-directeur Timo Huges verbeterd. Dat gaat Connexxion-directeur Bart Schemeink donderdag zeggen op de Dag van de Rail, weet OV-Magazine.

“De FMN (de vereniging van regionale spoorvervoerders, red.) had de reputatie NS te bashen, maar de laatste tijd is de toon anders”, vindt Schmeink aldus de vakwebsite. Hij vervolgt: “We zijn op alle niveaus in gesprek. De komst van Timo Huges bij NS heeft bijgedragen aan dat klimaat. NS heeft een machtspositie opgebouwd om de hele keten te controleren onder het motto: als wij het niet doen, dan wordt het voor ons gedaan. Je ziet dat nu veranderen. Als NS vanuit partnerschap wil opereren, dan kun je die uitgestoken hand niet afslaan."

Volgens Schmeink zou een nieuwe brede branchevereniging uitkomst bieden, die zou spelregels kunnen maken. De Connexxion-directeur wijst naar ATOC, een branchevereniging in Engeland waar alle vervoerders verplicht lid van zijn. “Zo’n nieuwe branchevereniging van alle vervoerders in Nederland kan dan – in plaats van bijvoorbeeld het Nationaal Openbaar-Vervoerberaad – kwesties rond de OV-chipkaart, Translink Systems, 9292 en open data regelen. Als dat te traag gaat, moet de directeur kunnen zeggen: Nu is het afgelopen met het gezeik, we brengen het in stemming.”