fbpx

SpoorPro: Steeds vaker tekort treinonderdelen

28 mei 2014 13:41

De spoorsector loopt voor miljoenen euro’s risico doordat onderdelen van treinen niet meer leverbaar zijn terwijl het materieel nog lang niet is afgeschreven. Door de toename van elektronica en megatronica komt het steeds vaker voor dat treinen, of onderdelen daarvan, niet meer verkrijgbaar zijn. Dat meldt de website SpoorPro, die een bijeenkomst bijwoonde van de Kenniskring Materieelonderhoud bij NedTrain. Bert Passchier, director sales and projects bij Alstom legt het probleem tegenover OV-Pro uit: ”De levensduur van een trein sluit niet meer aan bij die van de componenten. Een trein kan wel 30 tot 50 jaar meegaan, terwijl bijvoorbeeld software al na enkele jaren niet meer onderhoudbaar is door vernieuwing van softwareplatforms zoals bijvoorbeeld Windowsversies.”

Oudere treinen hebben meer mechanische onderdelen, die over het algemeen een langere levensduur hebben. Dat nieuwe treinen meer elektronica hebben, komt door de behoefte van vervoerders, legt Passchier verder uit. "Daarbij kun je denken aan de sensoren die meten hoe druk het is in een trein en die informatie via een app aan reizigers beschikbaar stellen. Maar ook zaken zoals het inzien van de status van treinmaterieel, zodat een defect direct kan worden doorgegeven aan de werkplaats”, aldus Passchier tegenover SpoorPro.

Arriva kwam al eens in de problemen toen bleek dat bepaalde componenten voor de Lint-treinen niet meer beschikbaar waren, weet de website.