fbpx

Stadler presenteert eerste hogesnelheidstrein

De Zwitserse treinfabrikant Stadler presenteert op InnoTrans voor het eerst een hogesnelheidstrein. Het gaat om de EC250, die de treinfabriek voor de Zwitserse spoorwegen (SBB) maakt. 

Stadler heeft tot nu toe nog geen enkele trein geleverd die 250 kilometer per uur of sneller kan. Daar gaat binnenkort verandering in komen, want vanaf 2017 levert de Zwitserse fabrikant de EC250 aan de SBB. In 2019 gaan de treinen rijden tussen onder andere Zürich en Milaan.

Stadler heeft de bestelling voor de EC250 twee jaar geleden binnen gesleept. 250 staat voor de snelheid die de trein kan bereiken: 250 kilometer per uur. EC verwijst naar EuroCity, de treincategorie waarvoor de SBB de treinstellen wil inzetten. Dat betekent dat de treinen dus vooral op grensoverschrijdende trajecten ingezet zullen gaan worden. Behalve in Italië zullen ze naar verwachting ook te zien zijn tussen Zwitserland en Oostenrijk en Zwitserland en Duitsland.

Volgens Stadler is de EC250 de eerste hogesnelheidstrein met een lage vloer. De nieuwe trein is nog niet volledig af. De 29 treinstellen die de SBB van Stadler geleverd krijgt zullen elfdelig worden. Dat is de trein die op InnoTrans gepresenteerd wordt nog niet. Zo ontbreekt bij de presentatie onder andere nog het restauratierijtuig.

Een eerste blik in de trein leert dat er in elk geval voldoende toiletten zijn. Behalve de toiletten die voor iedereen toegankelijk zijn, is er ook een aparte damestoilet in de trein en een urinoir voor de mannen.Ook is de trein van allerlei andere gemakken voorzien, zoals stopcontacten bij de zitplekken.

Stadler wilde in 2010 ook een order binnenhalen voor 59 SBB-dubbeldekkertreinen. Maar die order werd via een aanbestedingsprocedure aan Bombardier gegund. Eigenlijk had Bombardier de eerste dubbeldekstrein al lang moeten leveren, maar dat is tot nu toe nog niet gelukt. De treinen zijn inmiddels weliswaar in testbedrijf, maar worden nog niet in de reizigersdienst ingezet. Door de EC250 nu al te presenteren wil Stadler duidelijk maken wel stipt te kunnen leveren.

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties