fbpx
Stemmen te Utrecht in de oude stationshal.

Stemmen op stations weer populair

19 mrt 2014 14:25

Vierduizend reizigers hebben woensdagochtend gestemd bij de stembureaus op de centrale stations van de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Met name in de ochtendspits en op stations Den Haag en Utrecht Centraal was het druk. Inmiddels is het weer rustig.

Naar verwachting zullen tijdens de avondspits opnieuw veel reizigers op de stations stemmen. Mogelijk ontstaan er opnieuw rijen, maar reizigers kunnen waarschijnlijk binnen tien minuten een stem uitbrengen, denkt NS. Volgens redacteur Hildebrand van Kuijeren liepen de wachttijden op Rotterdam Centraal op tot meer dan tien minuten "Even voor negen heb ik zelf na tien minuten wachten besloten later te stemmen en eerst de trein te nemen. Rond half één was het rustiger en bedroeg de wachttijd ongeveer tien minuten."

Kiezers kunnen vandaag op 49 NS-stations hun stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dagelijks komen meer dan een miljoen treinreizigers door een NS-station. Door de stembureaus op de stations kunnen zij op weg naar werk, school of studie stemmen. Volgens de burgemeester van Utrecht – Jan van Zanen – is het stembureau op Utrecht Centraal een groot succes. “Dit is het meest succesvolle stembureau van heel Nederland. Opkomst van vele duizenden mensen, stembureauleden gaan keihard aan de slag. En kijk eens hoeveel mensen er zijn… Geweldig.”

Ook Kamerlid  Pia Dijkstra (D66) stemde op Utrecht Centraal: “Voor mij is het ideaal om hier te kunnen stemmen, want ik reis elke dag met de trein naar Den Haag. En nu kan ik het stemmen meteen even mee pikken."

Foto´s: archief