fbpx
Foto: Stefan Verkerk / Treinreiziger.nl

Treinverkeer Randstad verstoord: vertraging en uitval

16 feb 2020 15:32

Het treinverkeer in de Randstad is zondagmiddag verstoord geraakt. Een defecte bovenleiding bij Woerden en een aanrijding bij Hoofddorp zorgden in combinatie met geplande werkzaamheden voor veel hinder.

Woerden

Rond 12:15 uur begonnen de problemen. Op dat moment raakte een stroomafnemer van de intercity Leiden – Utrecht bij Woerden beschadigd. Door het voorval rijden er zondag de rest van de dag minder intercity’s tussen Utrecht – Den Haag en Utrecht – Rotterdam. Ook rijden er minder Sprinters rond Woerden. De bedoeling was dat het treinverkeer maandagochtend hervat zou worden. Dat is niet gelukt, de hoop is nu dat dit dinsdagochtend zal gebeuren. Treinreizigers die in de defecte trein van Leiden naar Utrecht onderweg waren, hebben hun reis met een kleine twee uur vertraging voort gezet.

Aanrijding Schiphol en harde wind HSL

Ook rond 12:15 uur raakte het treinverkeer rond Schiphol ernstig ontregeld. Urenlang was er sprake van zeer beperkt treinverkeer tussen Amsterdam, Schiphol, Leiden en tussen Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Vanwege geplande werkzaamheden reden er al geen treinen tussen Leiden en Hillegom. Vanwege de aanrijding bij Hoofddorp zette NS bussen in. Ook adviseerde het spoorbedrijf tussen Amsterdam Centraal, Amsterdam Zuid, Amsterdam Sloterdijk en Amsterdam Lelylaan de metro te nemen.

Rond 15:30 uur waren de problemen rond Schiphol grotendeels opgelost. Door de harde wind kon alleen Intercity Direct niet volledig worden hervat. Daar blijft tot en met de avond het treinverkeer aangepast: de Intercity Direct-treinen Amsterdam met eindbestemming Rotterdam worden geschrapt.

Problemen op andere trajecten

Ook op enkele andere plekken waren er spoorproblemen. Zo raakte rond 12:30 uur een bovenleiding beschadigd tussen Leiden en Alphen a/d Rijn. Het treinverkeer zal daar pas maandag hervat worden.
Eerder op de dag waren er ook problemen geweest op tal van andere spoorlijnen. Zo raakte tussen Heerlen – Aken in de ochtend een bovenleiding beschadigd. Ook tussen Breda en Tilburg zorgde een defecte bovenleiding korte tijd voor problemen, net als tussen Roosendaal en Vlissingen. Even meldde NS ook een verstoring van en naar Amsterdam Centraal, als gevolg van een defecte bovenleiding. Die storing bleek echter snel opgelost te kunnen worden. Tussen Tilburg en Eindhoven zorgde korte tijd een boom op het spoor voor hinder. Verder waren er op sommige lijnen problemen door defecte treinen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Arjan Krabbenbos
4 jaren geleden

De tweede storm na een week is een feit! met regen er bij valt het ook niet mee om je staande op straat te houden. Laat staan fietsend, per brommer of scooter. De natuur heeft nu ook het verkeer verstoort dus de nodige ongemakken voor reizigers. Ben benieuwd hoe lang dit onstuimige weer aanhoudt. Valt nu ook niet mee om buiten aan het spoor te werken in dat natuurgeweld . Hopelijk dat de morgenspits morgen zonder al te veel problemen gaat lopen, zo is het niet mis!
Strekte die het weer moeten trotseren vandaag en succes aan degene die morgen weer op tijd op werk of school moeten komen.

Henk Puts
4 jaren geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

Het was niet zozeer de storm, maar een persoon die het treinverkeer tot stilstand bracht, samen met draadbreuken en werkzaamheden. Mijn vertraging van Groningen naar Leiden liep op tot bijna drie uur en ik heb de stations van Amsterdam Zuid, Duivendrecht, Amstel, Sloterdijk en Heemstede-Aerdenhout kunnen beklimmen, afdalen en bezichtigen met mijn zware en breekbare bagage en allerlei openbaar vervoer kunnen inspecteren (IC’s, stoptreinen, metro en bus).

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Henk Puts

Leuk trouwens dat je bij de primeur van de zelfrijdende trein was. Ik vermoed dat een aantal draadbreuken met de storm te maken heeft, maar dat is een vermoeden.

Wim Lubbers
4 jaren geleden

Mijn complimenten aan NS dat ze, net als vorige week, niet op voorhand treinen laten uitvallen. Houden zo!

Nico kwant
4 jaren geleden

Wat is er de laatste tijd met die bovenleidingen aan de hand? Ze gaan wel erg vaak kapot.

Marcel 59
4 jaren geleden
Antwoord aan  Nico kwant

Met de bovenleiding zelf hoeft niet iets mis te zijn geweest; het ligt ook vaak aan een defecte stroomafnemer, die een bovenleiding kapot trekt. Dat was vorige week bij Breukelen het geval; en ook nu weer wordt er in de berichtgeving gesproken over een defecte stroomafnemer.

Dries Molenaar
4 jaren geleden

Zondag bleef de Hannover-Almelo IC ook ergens bij Rheine staan. Een boom over de rails. De boom in de brand en uren wachten voor passagiers die met alle bagage door weilanden naar de bussen moesten.
Is het zo’n probleem om de trein met een locje op te halen en bij een stationnetje leeg te maken?