fbpx

Vijf mooie fietsroutes vanaf Haarlem CS

01 aug 2021 20:35

Haarlem is een fietsvriendelijke stad waarbij het Centraal Station het perfecte startpunt is voor allerlei mooie routes. Dwars door de stad langs bezienswaardigheden, huizen kijken in de woonwijken of meteen de natuur in, er zijn veel mogelijkheden. We lichten er vijf uit.

Voorbereiding: fietsverzekering en fiets aanmelden

Bij het meenemen van de fiets in de trein is aanmelden verplicht. En vanzelfsprekend is het slim om de fiets op het station goed op slot te zetten en aan een fietsverzekering te denken. Zelfs met alle nieuwe (en bewaakte) stallingen, worden er rondom stations nog steeds relatief veel fietsen gestolen.

Haarlem-Noord

Die bedrijvigheid verandert in gezelligheid aan de achterkant van het station, op de fietspaden richting Kleverparkbuurt, Cronjéstraat en dieper Haarlem-Noord in. Hier, in de mooie en groene woonwijken, wordt meteen duidelijk waarom Haarlem-Noord zo’n gewilde plek is, met het station en Amsterdam binnen handbereik. Helemaal in het bovenste puntje van Haarlem-Noord nemen de stilte en het groen toe en zijn gemoedelijk Santpoort-Zuid en historisch Spaarndam prima pleisterplaatsen om even koffie te drinken.

Haarlem-west en de duinen en bossen

Landgoed Elswout, de duinen en de pittoreske dorpjes Overveen (heeft overigens ook een station) en Aerdenhout. Buiten de Ring-West is alleen maar meer natuur te vinden, en verderop de stranden van Bloemendaal en Zandvoort. Leuke terrassen zijn bijvoorbeeld dat van Klein Centraal in Overveen of De Stinkende Emmer. Dit zijn goed bewaarde geheimen onder Haarlemmers.

Haarlem-Zuid: de Haarlemmerhout en Heemstede

Het beroemde Bevrijdingspop vindt jaarlijks plaats in het park dat in de volksmond kortweg De Hout wordt genoemd, maar het hele jaar door is dit een populaire plek om te fietsen, sporten en picknicken. Er is een kinderboerderij, de beeldengroep het Hildebrandmonument en een donker bos, waarachter het mooie Heemstede wacht.

Haarlem-Oost: lekker uitwaaien

Vanuit Schalkwijk is de route richting Vijfhuizen – met een pontje – ook een aantrekkelijke en rustige route. Na Vijfhuizen gaat het noordwaarts over de Zwanenburgerdijk naar De Liede en via de Waarderpolder weer terug naar het station. De ideale route voor liefhebbers van uitgestrekte velden en een weids uitzicht op de stad.

Haarlem-Centrum: genoeg te doen en te zien

Wie liever door de stad fietst, is ook al gauw een dag zoet in Haarlem. De Botermarkt die overloopt in de hippe Vijfhoek, het fietspad langs het Spaarne met molen De Adriaan als eyecatcher en natuurlijk de vele winkels, terrassen en bezienswaardigheden op alleen al de Grote Markt maken van Haarlem een echte fietsstad.

Dit bericht is een partnerbericht en valt buiten de verantwoording van de redactie van Treinreiziger.nl