fbpx

VVD boos op Gelderse fractie vanwege 1e klas reiseisen

04 jun 2015 19:29

De Gelderse VVD-fractievoorzitter Hans de Haan heeft donderdag de boosheid van landelijk partijvoorzitter Henry Keizer over zich afgeroepen door op Omroep Gelderland te zeggen dat zijn fractie alleen in de eerste klasse van de trein wil reizen.

SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren in Gelderland vinden dat Statenleden onlangs onnodig een reispas voor de eerste klasse hebben gekregen en willen dat de provincie die kaart omruilt voor de goedkopere tweede klasse.

"De Provinciale Statenfractie gaat over eigen beleid, maar niet tweede klas willen reizen is absoluut niet waar de VVD voor staat," twitterde Keizer. Even later liet de partij op Twitter weten dat de Gelderse VVD-leden nog maar eens goed moeten luisteren naar de recente speech van partijleider Mark Rutte. Daarin zei hij onder andere dat "mensen die met belastinggeld betaald worden, goed moeten beseffen dat we dat met z´n allen moeten opbrengen."

Statenleden in Gelderland hadden een ov-jaarkaart voor de eerste klasse. Die kaart is onlangs omgezet in een eersteklasreispas waarmee alleen reizen voor het Statenwerk kunnen worden gemaakt. Ook Gedeputeerde Staten en ambtenaren hebben nu zo´n pas. Dat scheelt de provincie een fors bedrag aan reisgeld per jaar. Volgens de VVD is daarmee genoeg bezuinigd. Wie in de tweede klasse wil gaan zitten, moet dat zelf maar weten, aldus De Haan.

De Staten moeten formeel nog beslissen over het omzetten van de reispas. De van de commotie geschrokken De Haan liet donderdag weten dat de VVD toch zal instemmen met goedkopere passen, als de andere partijen dat willen.

(c) ANP. Foto: De eerste klas in de ICE.