fbpx

Automatische claim service voor vertraging en vergeten uit te checken

Vertraging opgelopen? Of vergeten uit te checken met de OV-Chipkaart? In veel gevallen hebben reizigers recht op geld terug. Reizigers die geen zin hebben om daar zelf achter aan te gaan kunnen vanaf nu terecht op claimer.nl.

De dienst is nu nog in testfase, daarom is het bedrijf is op zoek naar reizigers die de dienst willen testen."De meeste uitzonderingen en errors in de programmatuur zijn verholpen, alleen missen we nog een grotere actieve groep reizigers uit alle hoeken van het land om ook bijzondere trajecten en meerdere vervoerders goed door de software te laten analyseren" zegt Thomas Fokker, één van de initiatiefnemers.

Analyseren
Nadat een gebruiker zich eenmalig heeft aangemeld, analyseert het systeem van claimer.nl voortaan automatisch OV-chipkaart gegevens om tot oordeel te komen of reizigers vertraging hebben opgelopen of zijn vergeten uit te checken. "We sporen vertragingen op door kruisanalyses van storingen, geplande dienstregeling en de reisgegevens van de gebruiker" legt Fokker uit.

Bevestigen
Bang voor onterechte claims hoeven reizigers niet te zijn. "We zijn nu in testfase, als wij een vertraging denken opgespoord te hebben, krijgt een klant een e-mail. Hij moet de vertraging bevestigen voordat de claim daadwerkelijk wordt ingediend".
Als de dienst uit de testfase is, zullen de Geld terug bij Vertragingsclaims wel automatisch worden ingediend. Bij vergeten uit te checken zal de klant altijd de claim moeten bevestigen. "Bij vergeten uit te checken moeten we weten naar welk station of halte de reis ging".

Tweede Kamer
In de Tweede Kamer pleitte Ineke van Gent (GroenLinks) al eerder voor een herinneringsmail voor vergeetachtige reizigers. Dat deed zij nadat in februari 2010 bleek dat 270.000 reizigers per week vergeten uit te checken, en slechts een klein deel het teveel betaalde deel terug claimt. Zo´n herinneringsmail is er echter tot op heden niet gekomen. NS gaat ervan uit dat het de verantwoordelijkheid is van de reiziger om actie te ondernemen als de reiziger niet heeft uitgecheckt. Fokker introduceert met zijn dienst alsnog de beoogde herinneringsmail.

Kosten
Wie van de dienst gebruik wil maken moet echter wel een account hebben op ov-chipkaart.nl, en claimer.nl daartoe toegang verschaffen. In de testfase, die vermoedelijk zo´n 2 maanden zal duren, zal de dienst gratis zijn. Daarna zal er 20% (ex BTW) worden ingehouden op de inkomsten van de succesvol geclaimde claims.

Foto: Kialna Photography