alles over oenbaar vervoer
u bent hier: internationaal

Trein naar Berlijn

dinsdag 27 september 2016
Trein naar Berlijn

Met de trein naar Berlijn. Vanuit Nederland rijden er dagelijks zes rechtstreekse treinen naar Berlijn. Een treinkaartje Amsterdam - Berlijn is beschikbaar vanaf 39 euro (enkele reis). En vanaf Hengelo al vanaf 29 euro. De trein naar Berlijn is vrijwel altijd goedkoper dan het vliegtuig. Alleen de bus is in de regel nog goedkoper.

Zoek Treintickets Berlijn

  • Rechtstreeks tot in hartje Berlijn
  • 7 opstapplaatsen in Nederland, 3 in Berlijn
  • Treintickets dagtrein vanaf € 29
  • Of neem de bus vanaf € 29 (Flixbus)
  • Verkoop treintickets via oa HappyRailNS International, NMBS Europe en DB
  • Treintickets dagtrein vanaf 3 maanden voor vertrek boekbaar

Frequentie en route
De intercity naar Berlijn rijdt eens per twee uur en vertrekt vanuit Amsterdam. Deze trein stopt in Nederland ook te Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo. Daarna passeert de trein de grens met Duitsland, waar de trein onder andere te Osnabrück en Hannover stopt. De totale reistijd van de trein Amsterdam - Berlijn bedraagt iets meer dan zes uur. Wie in Hengelo opstapt is slechts vier uur onderweg. In Berlijn stopt de trein te Spandau, Hauptbahnhof en Ostbahnhof. Reizigers uit Noord- of Zuid-Nederland reizen soms sneller via andere routes. Raadpleeg daarvoor de boekingsmodule.

Service in de trein naar Berlijn
De intercity naar Berlijn is van alle gemakken voorzien. Zo is er een bar/restauratierijtuig aanwezig en zijn er op verschillende plaatsen in de trein stopcontacten aanwezig. Uiteraard is er ook ruimte voor de bagage. Zelfs fietsen kunnen mee, hiervoor is wel een internationaal fietskaartje met reservering noodzakelijk. Die kunt u niet online kopen, maar eventueel nadien via NS International Teleservice (030-2300023) of bij de NS International-balies. De trein naar Berlijn heeft nog geen wifi.

In beeld: Treinreis naar Berlijn

Treintickets naar Berlijn zijn goedkoper geworden
We houden regelmatig een steekproef: hoeveel betaal je nu daadwerkelijk voor een treinkaartje naar Berlijn? Tussen april 2014 en september 2016 zien we dat de tarieven zijn gedaald. Dat wil zeggen: de vanaf tarieven zijn nog steeds hetzelfde, maar de kans dat je de voordelige tarieven tegen komt zijn toegenomen. In april 2014 waren we tijdens onze steekproef 1 week voor vertrek nog 118 euro kwijt voor een retour. In september 2016 was dit slechts 83,90 euro. Met name bij de vroege ochtendtrein uit Amsterdam (v. 5:02) zijn er vaak nog goedkope tickets. Het maakt vrijwel nooit uit of je het treinkaartje koopt bij NS International, of bij NMBS EuropeDeutsche Bahn of Treinreiswinkel. Ze maken allen gebruik van hetzelfde tariefsysteem. Bij DB kun je echter niet met iDEAL betalen.

Vergelijking vliegtuig
We hebben de tarieven van de trein en het vliegtuig ook steekproefsgewijs met elkaar vergeleken. De vliegtuig wint het wel op tijd, maar komt meestal wel het duurst uit de bus. Easyjet is vaak het goedkoopst als het om vliegtickets gaat. In onze steekproef zijn we uitgegaan van 1 ruimbagage voor het vliegtuig. Bij de trein naar Berlijn is bagage altijd gratis. Een ander voordeel is dat je bij de trein niet hoeft in te checken, en de volledige reistijd kunt werken of genieten van het uitzicht. 

  Vliegtuig Berlijn Trein Berlijn
Boekingsmoment Prijs Reistijd Prijs Reistijd
1 dag voor vertrek € 239,65 4u30 min € 189,90 6u
1 week voor vertrek € 138,45 4u30 min  € 83,90 6u
1 maand voor vertrek € 119,77  4u30 min  € 78 6u
3 maanden voor vertrek € 99,26 4u30 min € 78 6u

Alle prijzen zijn op basis van een retour met één stuk ruimbagage, inclusief boekingskosten. Bij de reistijd is de aanbevolen inchektijd meegenomen (2 uur) en de transfertijd tussen de luchthaven en de stad. De steekproef is uitgevoerd in september 2016. Easyjet was altijd de goedkoopste airline.

Bus naar Berlijn
Nog goedkoper dan de trein is de bus. Verschillende aanbieders rijden vanuit Nederland naar Berlijn. Zo ook Flixbus, al vanaf 29 euro. De bussen hebben een goed comfort en zijn voorzien van wifi. De redactie van Treinreiziger.nl heeft Flixbus en andere maatschappijen getest. Tickets via Flixbus.nl.

Annuleringsvoorwaarden en flexibiliteit
Bijna altijd is je treinkaartje gebonden aan een specifieke trein. De treinbinding geldt alleen voor de ICE en intercity's in Duitsland. Als je netjes op tijd op het station bent, maar je mist door een storing of vertraagde trein je trein, dan kun je aan de balie van NS International een stempel krijgen zodat je met de volgende trein zonder bijbetaling mee kan. 
Mocht je besluiten om toch niet op reis te gaan, dan kun je tot 1 dag voor vertrek je treinkaartje annuleren. Per treinkaartje wordt er dan 17,50 euro annuleringskosten ingehouden, het overige deel krijg je terug. Als je wilt wijzigen, dan volg je de procedure van annuleren en koop je daarna een nieuw treinkaartje.

Verschil 1e en 2e klas
In de 2e klas heb je aan beide zijde van het gangpad 2 zitplekken. In de 1e klas zijn er vooral coupés voor 6 personen. Uiteraard zijn de stoelen in de 1e klas comfortabeler. Maar eerlijk is eerlijk: het comfortniveau in de 2e klas is eigenlijk al voldoende. Een hapje en een drankje zijn in de 1e klas NIET inbegrepen. Wel heb je met een 1e klas ticket toegang op verschillende stations tot NS of DB Lounges. Daar kun je een drankje halen en een kleine versnapering.

Reizen per trein binnen Berlijn
Berlijn heeft een uitgebreid net van stadstreinen, de S-Bahn. Er zijn maar liefst meer dan 100 S-Bahn-stations rond Berlijn, met 15 treinlijnen. Daardoor is er bijna altijd wel een station dicht in de buurt. Naast de S-Bahn heeft Berlijn ook een metronet, die wordt aangeduid als U-Bahn. Het U-Bahn-netwerk heeft eveneens ruim 100 stations met 10 metrolijnen. De tickets van de S-Bahn zijn ook geldig in de U-Bahn en het overige openbaar vervoer in Berlijn. Je moet het ticket wel altijd voor vertrek afstempelen, anders is het niet geldig. Bekijk de volledige S-Bahn + U-Bahn-kaart van Berlijn.

Stedentrip Berlijn: Trein + Hotel
De Treinreiswinkel heeft leuke aanbiedingen met trein + hotel. Handig voor een stedentrip naar Berlijn. Zo kun je voordelig naar het 3-sterrenhotel Hotel pension Savoy, een hotel op loopafstand van treinstation Berlijn Zoo. Bij het goed gewaardeerde hotel (7,6) is ook het ontbijt inbegrepen. Tijdens onze prijscheck komt de prijs vaak uit op 188 euro per persoon voor een lastminute en 125 euro voor vroegboekers. Dit is dus inclusief treinkaartje naar Berlijn. Voor een 1 persoonskamer komen de prijzen circa 30 euro hoger uit. Er zijn ook andere hotels beschikbaar.

 

 
Tags: Internationaal / Bestemming
terug naar alle artikelen
 
bezoekers van deze pagina hebben ook gelezen:
ICE Brussel - Frankfurt gaat vaker rijden do 1 dec  ICE Brussel - Frankfurt gaat vaker rijden
Plan passagierslijsten BelgiŽ in de koelkast do 24 nov  Plan passagierslijsten BelgiŽ in de koelkast
2 november: Voor 25 euro per Thalys naar Parijs wo 2 nov  2 november: Voor 25 euro per Thalys naar Parijs
HappyRail: miles sparen bij internationale treinreizen di 18 okt  HappyRail: miles sparen bij internationale treinreizen
Dijksma bereid slechtere prestaties HSL te accepteren do 13 okt  Dijksma bereid slechtere prestaties HSL te accepteren
Flixbus wil concurreren met InterRail do 13 okt  Flixbus wil concurreren met InterRail
Thalys krijgt opnieuw facelift ma 10 okt  Thalys krijgt opnieuw facelift
÷BB Nightjet introduceert meerdere Europese nachttreinen vr 7 okt  ÷BB Nightjet introduceert meerdere Europese nachttreinen
Chinese trein ontsluit EthiopiŽ di 4 okt  Chinese trein ontsluit EthiopiŽ
InterRail in toekomst mogelijk gratis voor 18-jarigen di 4 okt  InterRail in toekomst mogelijk gratis voor 18-jarigen

Internationale Treintickets:
- Treinreiswinkel
- NS International
- Voyages SNCF (TGV Europe)
- NMBS Europe
- Deutsche Bahn
- Thalys.com

Onze treintips
- Prijsvergelijker treinkaartjes
- NS Dagkaart aanbiedingen
- Goedkope internationale kaartjes
- Wintersport per trein
- Met de trein naar Parijs
- Trein naar Berlijn

Trein + Hotel
- De Jong Intra Wintersport
- Treinvakanties bij Treinreiswinkel
- Stedentrips trein KrasAdverteren   |    Contact   |    Colofon   |    Copyrights   |    Disclaimer   |    Pers   |    Webmasters   |    Vacatures   |    Over ons
Wintersport trein   |    Trein Zwitserland   |    Trein Duitsland   |    Trein Berlijn   |    Trein Parijs   |    Trein Brussel   |    Modelspoor   |    Trein Londen   |    Parkeren Schiphol