fbpx
Foto: GinoPress

Justitie eist geldboete van spoorbeheerders vanwege brand Kijfhoek

17 nov 2014 17:24

Spoorwegbeheerder ProRail en Keyrail, exploitant van rangeerterrein de Kijfhoek in Zwijndrecht, moeten allebei een geldboete van 900.000 euro betalen. Die eis legde de officier van justitie maandagmiddag neer bij de rechtbank in Rotterdam naar aanleiding van de bijna-ramp op 14 januari 2011 op rangeerterrein de Kijfhoek. Ze acht de twee bedrijven verantwoordelijk voor de brand van een treinwagon met ethanol.

Op 14 februari brak de brand omstreeks 21.45 uur uit in twee wagons, een met 65 ton ethanol en een met staal. De brand in de wagon die gevuld was met staal, werd snel geblust. Maar de brand bij de wagon met ethanol kwam pas de dag daarna onder controle. Vanwege de brand moest geruime tijd een deel van de Rijksweg A16 worden afgesloten. Ook werd het treinverkeer Rotterdam – Dordrecht stilgelegd en een aantal woningen ontruimd. De omgeving zat lang in spanning, omdat een ramp dreigde.

De autoriteiten vreesden enorme ontploffingen als lpg-wagons in de buurt het zouden begeven. De effecten zouden tientallen kilometers verderop zijn te merken, aldus de officier van justitie. Hoewel er geen gewonden vielen, liepen brandweermannen enorme risico’s tijdens de bestrijding. Vooral het nat houden van de andere wagons zorgden voor grote spanningen onder de brandweerlieden.

Foto: archief (c) Ginopress

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *