fbpx

Machinist TGV: ik reed niet te snel

16 nov 2015 14:51

De machinist van de Franse TGV die zaterdag ontspoorde bij Straatsburg heeft niet te hard gereden. Dat heeft hij maandag tegen justitie gezegd. De trein reed 176 kilometer per uur.

De Franse minister Ségolène Royal van Milieu zei zaterdag dat het mis ging omdat de TGV de snelheidslimiet had overtreden. Bij het ongeluk kwamen elf mensen om het leven en 42 inzittenden raakte gewond. De toestand van vier gewonden is kritisch. Justitie houdt er rekening mee dat het dodental nog kan oplopen. 

In de trein zaten ook vier kinderen, maar die hebben het ongeluk allen overleefd zonder ernstige verwondingen. Verder zaten er in het TGV-treinstel vooral technici en treinpersoneel. De trein testte de nieuwe hogesnelheidslijn. De tests begonnen eind september met 160 kilometer per uur, en zouden de komende weken stapsgewijs verhoogd worden naar 350 kilometer per uur. De TGV ontspoorde zaterdag en vloog in brand. Een deel van de trein belandde in het Marne-Rijnkanaal.

De machinist was volgens justitie zeer ervaren. "Hij heeft gezegd dat hij zich aan de snelheid heeft gehouden," zei aanklager Alexandre Chevrier maandag bij een persconferentie. 

De verongelukte TGV is van het type Euroduplex Dasye.

(c) Treinreiziger.nl