fbpx
InterRail
Foto: Kike Fernandez/Shutterstock.com

Nog geen gratis Interrail voor 18-jarigen

27 mrt 2017 12:54

Het plan om elke achttienjarige Europeaan een maand gratis met de trein door Europa via InterRail te laten reizen komt vooralsnog niet van de grond. Eerst wordt een bescheiden proefproject opgezet waarmee minstens 5.000 jongeren vanaf zestien jaar 350 tot 530 euro krijgen om alleen of met hun klas kennis te maken met een ander EU-land.

Voor het project ‘Move2Learn, Learn2Move’ in het kader van het onderwijsprogramma Erasmus+ trekt de Europese Commissie 2,5 miljoen euro uit. Scholieren die in aanmerking komen hoeven niet niet per se de trein te nemen. Een bus-, boot- of vliegreis mag ook, zodat jongeren uit alle 28 landen vanaf augustus mee kunnen doen.

De Europese Commissie reageerde in oktober enthousiast op het voorstel uit het Europees Parlement voor gratis Interrail voor achttienjarigen, maar wilde eerst de haalbaarheid onderzoeken. D66 reageerde direct negatief op het voorstel. “Ze willen Europa populairder maken door Sinterklaas te spelen,” aldus Europarlementariër Matthijs van Miltenburg. Zijn CDA-collega Wim van de Camp reageerde in oktober wel positief, terwijl Agnes Jongerius (PvdA) sprak van een “sympathiek, maar veel te duur plan.”

EU-commissaris Violeta Bulc (Vervoer) wil jongeren aanmoedigen om milieuvriendelijk te reizen. “Daarom zullen we de projecten beoordelen op de CO2-uitstoot. Het stemt me gelukkig dat vervoersbedrijven actief aan het initiatief deelnemen.”

Manfred Weber, de voorzitter van de grootste fractie in het parlement en drijvende kracht achter het gratis InterRail plan, spreekt van een gemiste kans. Maar hij stelt dat het voorstel “verre van dood” is. De Duitse politicus zegt ervoor te gaan vechten om het benodigde geld in het budget voor volgend jaar vrij te maken, zodat achttienjarigen de kans krijgen “de schoonheid van hun prachtige continent’’ te ontdekken.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

Dagelijks of wekelijks ov-nieuws ontvangen?

[wysija_form id=”5″]

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
OV Nederland
7 jaren geleden

Lijkt me geweldig om een maand te reizen met de trein in Europa