fbpx

NS werft 400 conducteurs en machinisten, honderden vacatures blijven

13 dec 2022 15:49

Tussen juli en november heeft NS 184 conducteurs en 240 machinisten geworven. Het spoorbedrijf stelt dat de belangstelling voor treinjobs groeit. Toch blijft er een groot tekort. Op dit moment komt NS nog altijd 400 machinisten en conducteurs tekort. Daarnaast zullen er in 2023 nog eens 500 machinisten en conducteurs met pensioen gaan. Ook daar is vervanging voor nodig.

Effect pas later

NS benadrukt dat de resultaten van de huidige campagnes nog niet direct voor treinreizigers merkbaar zijn. Voordat de geworven conducteurs en machinisten aan de slag kunnen, moeten ze eerst een opleiding volgen. De kersverse machinisten en conducteurs zullen daarom pas na enige maanden op de treinen werken. Het effect op de dienstregeling merken reizigers daarom nu nog niet.

Om het tekort te beperken, worden ook gepensioneerden benaderd of ze niet nog even willen doorwerken en onderzoekt NS of kantoorcollega’s tijdelijk een deel van hun werkweek op de treinen kunnen assisteren. Ook huurt NS beveiligingspersoneel in voor deze taak.

Gerichte campagnes

Bij NS zijn er in totaal 6.000 voltijdbanen voor conducteurs en machinisten, verspreid over 28 standplaatsen. Op dat totaal zijn er dus nu 400 vacatures, en er zullen nog eens 500 conducteurs en machinisten uitstromen. Daarmee kan het tekort in 2023 oplopen tot 900.

NS stelt dat door gerichte campagnes het aantal sollicitanten groeit. Met kandidaat-conducteurs, de functie waaraan de behoefte bij NS het grootst is, vinden per week zo’n 160 gesprekken plaats. Het tekort is het grootst in Utrecht, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Amersfoort en Lelystad.

Uitgedunde dienstregeling

Vanwege het tekort is het aantal treinen fors verminderd. In de Randstad is op veel trajecten het aantal treinen in de daluren gehalveerd. Ook in de spits, met name op vrijdagen, rijden er op tal van trajecten minder treinen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
61 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Karel Geerts
1 jaar geleden

Dat schiet dus niet op, te meer omdat vorige week bekend werd dat veel nieuwe machinisten momenteel conducteur zijn.

Hanzeboog2012
1 jaar geleden
Antwoord aan  Karel Geerts

Conducteur is makkelijker dan treinmachinist. Maar waarschijnlijk stromen een aantal alsnog door als treinmachinist.

En ze zeiden dat ze creatief wilden zijn om het personeelstekort op te lossen.

r46ry3uuedwcchgds
1 jaar geleden
Antwoord aan  Hanzeboog2012

fhfheufjhjfaghg4ufueugfgrfufuufdhf hjkkfmejfjrmdryruruurujeifd

Michella
1 jaar geleden
Antwoord aan  Hanzeboog2012

Dus met mensen omgaan van alle lagen is makkelijker dan een trein rijden. Simpel gezegd. Zelf ben ik al 25 jaar conducteur en mijn man is machinist. Geloof me als je eenmaal weet hoe je een trein moet rijden heb je meer rust dan een conducteur. Laten we het er maar op houden dat het 2 totaal verschillende banen zijn. Het klklopt wel dat veel conducteurs na enkele jaren mchinist worden.

Luc Michels
1 jaar geleden
Antwoord aan  Michella

Michella, waarom lopen jullie zelden meer door de trein en controleren vervoerbewijzen, waarom houden jullie je schuil in de 1e klas of in het conducteurshok? Is dat vanwege de agressie van bijvoorbeeld zwartrijders of opgeschoten tuig dat met de voeten op de bank zit? Ooit had de conducteur gezag, dat lijkt helemaal voorbij. Het plezier van de reiziger om per trein te reizen verdwijnt in snel tempo.

Luc Michels
1 jaar geleden

Beste Hildebrand, moeten we niet vaststellen dat het ooit zo mooie beroep van conducteur failliet is, nu zij uit angst voor geweldsexplosies van ondeugdelijke en zwartrijdende reizigers zelden nog kaartjes controleren en in plaats daarvan zich verstoppen in de 1e klas en het conducteurshok?
Wat is volgens jou nodig om weer terug te keren naar de oude situatie toen de conducteur nog gezag had en altijd langskwam voor de kaartcontrole? Aan elke conducteur een gespierde beveiliger koppelen? Is dat de oplossing?

Realisme graag
1 jaar geleden

Juli t/m november zijn ongeveer 20 weken en dat betekent dat er met 20×160=3200 kandidaten is gesproken. Daarvan zijn er ongeveer 400 aangenomen ofwel 1 op 8. Anders gezegd: 7 van de 8 sollicitanten worden afgewezen. Nu kan ik me dat gezien de vrij specifieke eisen voor machinisten nog wel voorstellen maar voor conducteurs niet. Of NS is wel erg kieskeurig of er solliciteren vooral kneuzen.

Karel Geerts
1 jaar geleden
Antwoord aan  Realisme graag

Als je 7 van de 8 sollicitanten afwijst is de urgentie kennelijk ook niet zo groot.

Karel Geerts
1 jaar geleden

Die 7 van de 8 die worden afgewezen zijn nog de mensen die op gesprek mochten komen. Daar achter zit nog een heel leger dat niet eens wordt uitgenodigd voor een gesprek zoals de zoon van v.d. Plas. Van alle sollicitanten zouden er best eens 24 van de 25 afgewezen kunnen worden.

Annemiek
1 jaar geleden

Sollicitanten zullen toch in eerste instantie vooral mensen zijn met nogal veel affiniteit met de trein. Jochies die de hele dienstregeling en alle treinseries uit hun hoofd kennen, maar die niet de capaciteit bezitten om een gesprekje langer dan 20 seconden te dragen, laat staan dat ze enige overredingskracht bezitten. Die zullen dus snel teleurgesteld worden als ze denken bij NS aan de slag te kunnen.

Ik denk dat sowieso 99% van de beroepsbevolking een functie als machinist of conducteur ook gewoon als een zaadbaan beschouwt. Mensen die echt wat kunnen, zullen niet snel bij NS solliciteren.

Tim H
1 jaar geleden

@annemieke
Een baan als conducteur of machinist lijkt me best OK, maar het bedrijf NS staat me erg tegen.

Hanzeboog2012
1 jaar geleden

Annemiek:

Zie dat je voortdurend denigrerend bent over degenen die bij NS Reizigers als conducteur of treinmachinist werkt.

Kan niet geheel in hun werk kijken. En jij ook niet. Maar wisselende diensten draaien is één van de factoren. Omgaan met agressie. En treinmachinisten die een tijd niet hun werk kunnen doen na een aanrijding. Waarvan sommigen nooit meer overheen komen.

Je onderschat het werk van een conducteur of treinmachinist.

Loek Voorn
1 jaar geleden

Hildebrand over Annemiek:

Het is mij het afgelopen jaar vaker opgevallen hoe denigrerend er door sommige reageerders (weet niet meer wie) wordt gedaan over conducteurs. Daarbij schuwt men niet om te generaliseren en/of gebruik te maken van vermoedens of aannames, die daarna een eigen leven gaan leiden.

Hanzeboog2012
1 jaar geleden
Antwoord aan  Karel Geerts

Karel:

Er zullen een aantal functie eisen zijn. En daar moeten de sollicitanten aan voldoen. Zoals omgaan met calamiteiten in geval van aanrijding, technische kennis treinen , klantvriendelijkheid etc

Waarschijnlijk zal dat lang niet altijd het geval zijn. Je moet wel de juiste mensen op de juiste plek hebben. En zeker als treinmachinist.

Ricardo
1 jaar geleden
Antwoord aan  Realisme graag

Er staat niet hoe geteld is, misschien zijn het wel meerdere gesprekken per kandidaat, dan wordt het beeld al heel anders. En er staat ook niet dat de rest afgewezen is, die kunnen ook zelf gezegd hebben niet door te willen met de procedure.

Rodnie
1 jaar geleden
Antwoord aan  Realisme graag

Komt meer bij kijken dan je denkt. Je moet best veel spoorkennis opdoen, weten hoe je met verschillende situaties omgaan. Een spygologische test doorkomen.en nog veel meet.

Rudy
1 jaar geleden

> Tussen juli en november heeft NS 184 conducteurs en 240 machinisten geworven.

Opmerkelijk. De NS rijdt alleen reizigerstreinen. Buiten ledig materieel ritten, heb je dus meer conducteurs dan machnisten nodig. Er rijden echt geen treinen met twee machinisten.

Of is de NS al aan het voorsorteren op de conducteurloze trein?

Brabo
1 jaar geleden
Antwoord aan  Rudy

Dat laatste zou verstandig zijn want het huidige productiemodel is financieel niet meer vol te houden.

Chris
1 jaar geleden

BBB-collega Caroline heeft makkelijk praten. Ik heb zelf in 2007 het proces doorgelopen en ging nat bij de rollenspellen. Niet meer dan logisch dat ik toen ben afgewezen; je bent verantwoordelijk voor een treinwagen volgeladen met reizigers. Wat mij betreft mogen de eisen nog wel wat strenger: liever veilig maar te weinig dan voldoende maar onveilig. Overigens: op het NS Trefpunt – in die ICE-trein witte wel – verknalde ik een en ander niet: ik was de eerste die durfde een boete uit te schrijven voor een zwartrijder

Hanzeboog2012
1 jaar geleden
Antwoord aan  Chris

Caroline van der Plas is lekker populistisch bezig. Scoort bij velen om NS te gebruiken als voetveeg. Werkt vaak.

Maar eigenlijk behoor je als politicus in deze situatie niet zo uit te laten. Tenzij er bij NS echte misstanden zijn. Maar daar is hier geen sprake van.

Realisme graag
1 jaar geleden
Antwoord aan  Hanzeboog2012

Iets te makkelijk commentaar. Als je als bedrijf niet meer dan een paar procent van alle sollicitanten geschikt vindt dat die je toch echt iets verkeerd.

Leuk al die eindeloze testjes, rollenspellen, etc. Voor conducteurs maar de waarde daarvan wordt mijns inziens schromelijk overschat. Ik denk dat NS primair moet selecteren op motivatie mwant daar schort het bij het huidige personeel aan. Gemotiveerde mensen lopen niet altijd te staken, te zeuren als ze eens moeten overwerken en melden zich niet om de haverklap ziek. Ontbrekende skills kun je aanleren, motivatie niet. Nu worden echter zeer gemotiveerde echter bij voorbaat afgeserveerd.

JD
1 jaar geleden
Antwoord aan  Realisme graag

Het zijn juist de gemotoriseerde mensen die gaan staken. Als ze niet gemotiveerd waren hadden ze wel een andere baan gezocht in plaats van te demonstreren voor betere behandeling bij NS.
Weer typische anti-werknemer onzin in deze reacties.

Annemiek
1 jaar geleden
Antwoord aan  Realisme graag

@JD. Iemand die gemotiveerd is, doet er verstandig aan om ver uit de buurt te blijven van de vakbonden.

vissers
1 jaar geleden

Dan vergeet degene hierboven hoe de druk van collega´s-en dan zeker bij zijn relatief groot bedrijf waar nog steeds de bonden een flinke rol spelen-kan zijn. Als je wat onzeker aan je net nieuwe baan begint dan leun je daarop.
En vergeet niet al die oso interessante gesprekken -liefst luidkeels in de 1e klas stiltecoupé- tussen collegaś over hoe je het best kunt omspringen met alle lastige reizigers/situaties die je tegen gaat komen. Dat wil nog wel ´ns afwijken van de regels en hoe het daar in dat HGB bedacht werd.
Staken en je rechten bewaken heeft veel meer met de huidige economische positie van flinke krapte+schaarste te maken als met wat anders-al wordt het natuurlijk heel graag vooral gebracht als heel erg zielig wezen etc-dat spreekt wel aan.

Eric
1 jaar geleden

Wat je dus ziet is dat NS de afgelopen tijd niet in staat is gebleken het personeelstekort in de juiste richting te duwen, er is meer uitstroom dan instroom. Je kunt dan discussies voeren over te hoge eisen, maar misschien is er toch meer aan de hand.

Sinds Corona zie je bijna nooit meer een kaartcontrole. De eerste klas is verandert in een soort dolhuis voor vreemde types. Tenzij de conducteurs daar zelf zitten natuurlijk, wat geen uitzondering is.
NS weet natuurlijk dat er niet gecontroleerd wordt.
Dit samen met de gebrekkige werving, doet mij vermoeden dat we over niet al te lange tijd conducteur-loze treinen zullen hebben.

Opa Ties
1 jaar geleden
Antwoord aan  Eric

Er is vrees ik jarenlang het verkeerde type personen aangenomen. Alle mensen die bij de testjes en toneelstukjes een voldoende scoren maar veelal ongeïnteresseerd en ongemotiveerd zijn. Voeg daarbij de desastreuze invloed van de vakbonden op het rijdend personeel en je komt in de huidige situatie terecht. De werving moet op de schop.

Eef
1 jaar geleden
Antwoord aan  Eric

Er worden vooral mensen aangenomen die “descalerend” kunnen optreden ofwel zoete broodjes bakken met zwartrijders. Volledig volgens de geiten-wollen-sokken doctrine. Geen wonder dat de controle dan een farce wordt.

dries molenaar
1 jaar geleden
Antwoord aan  Eef

hoe zou een conducteur in zijn ééntje iets kunnen afdwingen en hoe lang zou een trein stil moeten staan om op de popo te wachten?

2N2
1 jaar geleden

Beste oplossing lijkt me het oprekken van de bakkennorm van zeven naar acht. Dan heb je een machinist en een conducteur die bij twee gekoppelde VIRM4 tot ca. 1200 reizigers kunnen vervoeren. Dan maar geen tienminutentrein waar weer een extra machinist voor nodig is die je niet hebt. Twee conducteurs kunnen dan naar de langere treinen en tunneltrajecten.

Paul Lamote
1 jaar geleden
Antwoord aan  2N2

1 conducteur per trein en eenmansbediening bij sprinters.

Egbert Rozenboom
1 jaar geleden

Ik heb drie maal een sollicitatie poging gedaan, maar de gesprekken vergelijk ik met een kruisverhoor, echt te bizar voor woorden, je moet wel zo goed een beeld schetsen wat jij vindt wat de functie van machinist inhoud, ze leggen je bijna het vuur aan hé schenen, alsof je solliciteert naar het presidentschap van de VS .

Annemiek
1 jaar geleden
Antwoord aan  Egbert Rozenboom

Als je jezelf een beetje kunt verkopen en overtuigend overkomt, voorkom je dat een gesprek uitdraait op een kruisverhoor. Zorg dat je wat te vertellen hebt en draag het gesprek. Ga niet steeds zitten wachten op vragen die ze stellen. De mensen die de gesprekken voeren, hebben al honderden keren dezelfde ingestudeerde/gelogen motivaties gehoord en proberen alleen maar uit te vinden wat de werkelijke drijfveren van kandidaten zijn. Dat ze het je niet makkelijk maken als je met een slecht doordacht verhaaltje komt aanzetten, is omdat ze daar direct doorheen prikken. Het enige wat ze uiteindelijk willen, is bij ieder vakje op hun formulier wat invullen met betrekking tot je persoonlijkheid. Maak het ze makkelijk. Laat zien wie ze voor zich hebben.

Tim H
1 jaar geleden
Antwoord aan  Egbert Rozenboom

Zo’n diepte interview (wat uw kruisverhoor noemt) lijkt me veruit de beste manier om te selecteren. Anders dan bij allerlei testjes en rollenspellen (die vrij nutteloos zijn omdat mensen daarvoor gaan oefenen) ben je bij een interview gedwongen jezelf te laten zien.

Johan
1 jaar geleden
Antwoord aan  Tim H

Je moet mensen juist zoveel mogelijk testen op basis van wat ze bij de uitoefening van hun vak moeten doen. Hoe goed iemand brieven kan schrijven of een verhaal op kan hangen bij een sollicitatiegesprek zegt bijna niets over hoe geschikt iemand is om een trein te besturen. Het zegt iets over de beheersing van de Nederlandse taal, maar daar houdt de relevantie wel op. We laten mensen toch ook geen liedje zingen voor een zwemdiploma of polsstokverspringen voor een rijbewijs?

Luc steenwinkel
1 jaar geleden

Ik heb gesolliciteerd als conducteur, heb een dochter van 2 die naar de opvang gaat en m’n vrouw werkt ook. Je weet pas een week van te voren wanneer je vrij bent en de opleiding mmoet je 5dagen beschikbaar zijn 2maanden. Mij lukt het helaas niet deze baan te beginnen. Ze zeiden 3 van de 4weekenden per maand werken regelmatig is niet haalbaar helaas.. als ze dat beter regelen.

Annemiek
1 jaar geleden
Antwoord aan  Luc steenwinkel

En iedereen zonder kinderen moet dan maar in de ongemakkelijke uren werken? Het is jouw kind. Waarom zouden collega’s daarvan de ongemakken moeten opvangen?

Als je niet flexibel inzetbaar bent, moet je niet solliciteren naar een functie waarvan iedereen begrijpt dat flexibiliteit noodzakelijk is.

Michiel
1 jaar geleden
Antwoord aan  Annemiek

Bij gelijkmatige verdeling van de lasten zou je niet uitkomen op 3 weekenden per maand werken, zeker niet aangezien er in het weekend minder diensten zijn dan doordeweeks. Dat klinkt eerder als dat jong personeel extra weekenddiensten moet draaien zodat ouder personeel met opgebouwde privileges gunstigere diensten kunnen krijgen.

Annemiek
1 jaar geleden
Antwoord aan  Michiel

Tja, de meeste bedrijven kennen regelingen waarbij de oudere werknemers op verzoek wat worden ontzien met betrekking tot de dienstroosters voor incourante uren. Dat is niets bijzonders. Het is goed dat NS daar tijdens de sollicitatie eerlijk over is.

En het zijn natuurlijk niet alleen de weekenden waar Luc over zeurt, maar ook over de opleiding van zijn voltijdsbaan, die volgens hem in deeltijd moet worden georganiseerd omwille van zijn kind. Hij is niet eens bereid twee maanden lang een opleiding te volgen tijdens kantooruren.

Als Luc tijdens zijn sollicitatie vertelt dat hij het niet geregeld krijgt vanwege zijn kind, moet hij bedenken dat hij tegenover een HR-medewerker zit die de dossiers van honderden collega’s die het wel geregeld hebben met een paar muisklikken kan openen.

Ik heb geen flauw idee waardoor Luc dacht dat een baan als conducteur iets voor hem zou zijn. Volledig terecht afgewezen, lijkt me.

Johan
1 jaar geleden
Antwoord aan  Michiel

Ik vind het maar een onnodige last dat het zo onregelmatig geregeld is. Je kunt een werknemer bijvoorbeeld ook elke maandag en dinsdag vrij geven en alle weekenden laten werken. Dat is in ieder geval voorspelbaarder dan een voortdurend wisselend rooster en op den duur ook beter vol te houden. En dat geldt al helemaal qua arbeidstijden. Je kunt beter altijd late diensten hebben dan dat je voortdurend je biologische klok heen een weer moet schuiven. Dat is nog veiliger ook.

Realisme graag
1 jaar geleden
Antwoord aan  Luc steenwinkel

U stelt natuurlijk volstrekt belachelijke eisen. NS kan de treindienst natuurlijk niet gaan aanpassen aan uw persoonlijke familiewensen. Ik vraag me in hemelsnaam af waarom u hebt gesolliciteerd, u had toch zelf ook wel van te voren kunnen weten dat dit volkomen zinloos was.

Michiel
1 jaar geleden
Antwoord aan  Realisme graag

Zelf ook recent afgewezen gezien je gefrustreerde reactie? Pas een week van te voren wanneer je vrij bent heeft niets met onregelmatigheid te maken, werkzaamheden worden maanden vooruit gepland, je kan best van de NS verwachten dat je 3 à 4 weken van te voren weet op welke dagen je ingeroosterd wordt en op welke dagen je gegarandeerd vrij bent.

Annemiek
1 jaar geleden
Antwoord aan  Michiel

Als je, zoals NS, te maken hebt met muitend personeel dat zich om de haverklap ziekmeldt, dan is het moeilijk plannen voor over een week of vier. Als het personeel plots vaste diensten wil, kunnen de vakbonden waarschijnlijk vandaag nog aanschuiven bij de directie om daar afspraken over te maken.

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  Realisme graag

Als je kijkt naar de eisen in de vacatures dan is de NS degene met belachelijke eisen…. alsof je de president van Amerika wilt worden…. idio…

Annemiek
1 jaar geleden
Antwoord aan  Anoniem

Ik weet 100% zeker dat je de eisen voor de functie van HC niet hebt opgezocht. Wijs de belachelijke eisen maar eens aan:

– MBO 3 werk- en denkniveau.
– Ervaring met face-to-face klantencontact.
– Jouw gehoor- en gezichtsvermogen zijn goed; je onderscheidt kleuren goed en een bril is geen probleem tot maximaal +8 of -8. Dit is nodig om de vertrekprocedure juist uit te voeren.
– Vanwege veiligheidsredenen is het belangrijk dat je tussen de 1.60 cm en 1.96 cm lang bent.
– Omdat het werken als conducteur fysiek nogal wat van je vraagt, is het belangrijk dat je gezond bent en een goede conditie hebt.
– Goede spreekvaardigheid in de Nederlandse en Engelse taal.
– Je kunt binnen 45 minuten met eigen vervoer op je standplaats zijn.
– Je bent gemotiveerd een interne fulltime opleiding te volgen.
– Je bent 18 jaar of ouder.

Paul Lamote
1 jaar geleden
Antwoord aan  Luc steenwinkel

Met uw totale gebrek aan realiteitszin is het maar het beste dat uw sollicitatie is gestrand.

Freek
1 jaar geleden
Antwoord aan  Luc steenwinkel

U wilt kennelijk niet werken op de dagen dat uw vrouw werkt maar u wilt kennelijk ook niet in het weekend werken. Tja, wanneer dan wel eigenlijk?

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  Freek

Hij is niet ga. Dus hij heeft kinderen he?
Jullie woke nieuwe generatie kennen dat niet..

Luc steenwinkel
1 jaar geleden

Als ze het beter zouden regelen en meer maatwerk voor kandidaten met kinderen dus deeltijdopleiding etc. En vaste roosters dan ben ik van de partij weer!

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  Luc steenwinkel

Vaste roosters kunnen niet omdat personeel en vakbonden daar mordicus tegen zijn.

Verder kan alleen werken op uren die ouders goed uitkomen (kantooruren) natuurlijk niet. Moet het treinverkeer buiten de kantooruren maar worden stilgelegd?

Johan
1 jaar geleden
Antwoord aan  Anoniem

Dat is natuurlijk een kip-eiverhaal. Als je alleen mensen aanneemt die wisselende roosters willen, levert een peiling onder die populatie een voorspelbare uitkomst op.

Annemiek
1 jaar geleden
Antwoord aan  Johan

NS wilde juist vaste roosters, maar toen begon het personeel te steigeren, omdat daarmee het rondje om de kerk zou worden ingevoerd. De huidige wijze waarop ingeroosterd wordt, is een verworven recht dat de vakbonden beschermen als een bok op een haverkist.

Waarschijnlijk zijn er wel veel conducteurs die het allemaal wat regelmatiger willen hebben, maar die willen dan weer geen afscheid nemen van de onregelmatigheidstoeslagen (ruim een kwart van het loon).

B
1 jaar geleden

Zo’n 184 nieuwe hc’s in een maand of vijf klinkt niet als echt veel nee. Maar tegelijkertijd valt me wel op dat hier vrij gemakkelijk wordt gedacht over het werk van conducteurs. Als ‘brave’ reizigers zien we natuurlijk vooral de conducteur tijdens z’n saaie controleronde, tijdens z’n snelle servicerondje of vooral niet, als ze in de onbediende cabine zitten. Het is mijn ervaring dat dat laatste regelmatig gebeurt, maar niet zo frequent als hier gesuggereerd wordt. Maar goed, de conducteur wordt volgens mij ook juist geselecteerd op de combinatie van die controles goed kunnen doen, ongeregeldheden aanpakken, reizigers die hulp nodig hebben service verlenen en bij calamiteiten (aanrijding, ontruimingen et cetera) in staat zijn goed te kunnen functioneren. Ik vrees, zonder erbij betrokken te zijn, dat veel kandidaten afvallen omdat ze op een deel van die taken slechter scoren. Een conducteur die goed is in reisinformatie verlenen maar die flauwvalt bij een aanrijding of bibberend op een groepje ruziënde jongeren afloopt is natuurlijk niks, net zoals iemand die omgekeerd scoort. Dat de juiste mensen op de krappe arbeidsmarkt lastig te vinden zijn is één ding, maar daar moet je dan wel op anticiperen. Ofwel door te kiezen voor conducteurs die een minder divers takenpakket hebben, ofwel door minder met conducteurs te werken. Dat laatste kan door opschroeven van de bakkennorm, eenmansbediening op sprinters te introduceren et cetera. Dat men nu stug vasthoudt aan het oude plan, dat vind ik het meest bizar, vooral omdat de reizigers daardoor nu dus buiten in de kou of opgepropt in een trein staan, terwijl de druk op het wel gestelde personeel ook slechts toeneemt en de buitenwereld meer dan ooit roept om duurzame mobiliteit.

Eef
1 jaar geleden
Antwoord aan  B

U werkt overduidelijk niet in het bedrijfsleven.

Eef
1 jaar geleden
Antwoord aan  B

Was een antwoord aan Johan.

Peter
1 jaar geleden

Ik kan alleen maar voor Machinisten spreken, het valt me op dat er vrij geringsxhattend over boorspersoneel gesproken wordt,en nee, ik ben geen reizigers machinist. Maar voorlopig voldoet 80% van de sollicitanten niet aan de wettelijke eisen. Het vak houd iets meer on dan de meesten denken

Hildebrand (Treinreiziger.nl)
1 jaar geleden

@Loek: Eens dat dit ook wel wat minder valt. Kern van de kritiek is dat conducteurs te onzichtbaar zijn. Op zich herken ik dat wel, alhoewel harde cijfers ontbreken. Alleen is vaak de neiging alles en iedereen kamp te scheren.

Anoniem
1 jaar geleden

Ik lees hier gesprekken waarvan veel mensen geen weet hebben hoe de sollicitatie procedure in zijn werk gaat. Ik zie een dame genaamd Annemiek die heel weinig weet en veel roept. Jammer om zo denigrerend te schrijven als je zelf niet weet waar je het over hebt. Ik zelf ben Machiniste bij de NS en wil al even uit de wereld helpen dat je deze baan niet cadeau krijgt, er komt namelijk heel wat bij kijken. De sollicitatie procedure duurt al minstens een half jaar waar je eerst start met een telefonisch gesprek ( je 1e sollicitatie ) waaruit al gauw blijkt of je door mag naar de volgende ronde. Als je eenmaal door bent vervolgd er een gesprek met 2 personen die samen jou hemd van je lijf vragen en beoordelen of jij geschikt bent om door te mogen naar ronde 3. Als je daar doorheen bent dan krijg je een zware assesment die word afgenomen bij een gespecialiseerd bureau die onafhankelijk staat tov de NS. Dit onderzoek duurt 6u en geloof me dit is een pittig zwaar onderzoek. En nee ik heb niet alleen mijn veterstrik diploma gehaald zoals mevrouw Annemiek het mooi voor spiegeld, ik heb de nodige opleidingen genoten 😉 en zelf jaren zelfstandig ondernemer geweest. Maar goed, als je het assesment traject doorlopen hebt dan kunnen ze aan jouw hersencappaciteit zien of jij wel wiskundig genoeg bent om die machine te besturen. (Ik heb de proef op de som genomen en mensen om mij heen het assesment laten zien. Deze mensen allemaal een hbo diploma op zak, echter was er maar 1 die het snapte ). Na het assesment volgt er nog een heel psychologisch onderzoek met een arts en als laatst een medishe keuring. Misschien denk je, ach het valt allemaal mee, maar zelfs als je je schoenen niet zou kunnen strikken omdat je last van je rug hebt lig je er al uit. Ben je goed gekeurd voor alles dan mag je naar de laatste ronde en dat is de opleiding. Dit is ook niet het makkelijkste onderdeel. Mensen denken heel simpel en laag dunkend over bepaalde beroepen maar er komt zoveel meer bij kijken vaak waarvan men geen weet heeft. Ik zeg altijd ‘ eerst zelf ervaren en dan pas roepen ‘
En was ik me van een jongen van 22 zou kunnen voorstellen die net solliciteert voor een baan bij de ns als conducteur, dat ze graag mensen hebben die al wat mensen kennis hebben opgedaan en stevig in hun schoenen staan aangezien de agressie tegenwoordig zoveel meer toeneemt. Echter zegt het niks over ouder personeel, ik denk persoonlijk dat beveiliging een noodzaak word, maar dat is puur mijn gedachten. Verder zou het fijn zijn als mensen elkaar met respect behandelen en er niet naar IQ alleen gekeken moet worden maar tegenwoordig meer naar EQ omdat dat deze huidige tijd te wensen over laat. Ik ben een blij en tevreden machiniste met de nodige levenservaring en diploma’s op zak en zal altijd eerst zelf ervaren eer ik een bericht plaats waar ik zelf niks vanaf weet.