fbpx

NS wil duurder treinkaartje in 2016

Het treinkaartje wordt als het aan NS ligt in 2016 weer duurder. Net als afgelopen jaren stelt het spoorbedrijf voor om de prijs van het treinkaartje harder te laten stijgen dan de inflatie. Dat voorstel doet NS omdat het spoorbedrijf sinds 1 januari 2015 meer moet betalen voor het gebruik van het spoor. Reizigersorganisaties zijn negatief over de voorgenomen prijswijziging.

In 2016 wordt een inflatie van 1,4% verwacht. Die wil NS doorberekenen, met daar bovenop nog eens 1% extra vanwege hogere gebruikerskosten die het spoorbedrijf vermoedelijk voor het spoor moet gaan betalen. Eigenlijk zou het tarief volgens NS met zo´n 3% omhoog moeten om zowel de inflatie als de hogere gebruikerskosten te moeten dekken. NS wil het in 2016 echter beperken tot circa 2,4%, het resterende deel moet vervolgens wel per 2017 worden doorberekend.

Twijfels
Consumentenorganisaties twijfelen of het gebruik van het spoor wel echt zoveel duurder wordt. Ze wijzen erop dat de vervoerders niet meer 50 miljoen per jaar extra hoeven te betalen, maar 31 miljoen. De huidige prijsverhoging is nog gebaseerd op de verhoging van 50 miljoen per jaar, stellen ze. Ze zijn wel akkoord dat de inflatie wordt doorgerekend.

Abonnementen
Abonnementen worden bij NS ook gemiddeld 2,4% duurder. Uitgezonderd zijn de Dal Voordeel, Dal Vrij en Altijd Vrij abonnementen. Die abonnementen worden niet duurder, omdat die het gebruik van de trein in de daluren stimuleren.

Weekend Vrij
Het Weekend Vrij abonnement wordt wel duurder: 32 euro per maand. Daar staat tegenover dat de geldigheid van het abonnement wordt uitgebreid: in 2016 geeft Weekend Vrij ook recht op vrij reizen tijdens de feestdagen. Alhoewel Weekend Vrij duurder wordt dan de huidige 29 euro is het abonnement nog altijd goedkoper dan in 2011. Toen werd Weekend Vrij geïntroduceerd voor 40 euro per maand.

Samenreiskorting
Verder wil NS volgend jaar de regeling Samenreiskorting versoberen. Vaste klanten mogen nu ook in de avondspits reizigers met hun meenemen. Dat wil NS per 2016 veranderen. Ook in juli en augustus mogen vaste klanten straks in de spitsuren geen reizigers meenemen met korting. NS wil Samenreiskorting versoberen om daarmee tegemoet te komen aan klachten.