fbpx
Foto: archief

NS wil samenreiskorting versoberen vanwege klachten

18 sep 2015 13:38

Vanaf 2016 wil de Nederlandse Spoorwegen de regeling Samenreiskorting versoberen. Vaste klanten mogen nu ook in de avondspits reizigers meenemen. Dat moet per 2016 veranderen. Daarmee wil het spoorbedrijf tegemoet komen aan klachten van reizigers en het productaanbod versimpelen.

Een deel van de vaste klanten krijgt tijdens de avondspits geen korting. Die vaste klanten mogen echter wel andere reizigers meenemen die in de avondspits dan wel korting krijgen. Dat zorgt voor klachten. Om die klachten op te lossen wil NS nu samenreiskorting in de avondspits afschaffen. 

Ook konden vaste klanten in juli en augustus de gehele dag reizigers meenemen met korting. Dat wil NS ook per 1 januari wijzigen. Vanaf die datum geldt ook in de zomermaanden dat de samenreiskorting alleen geldt buiten de spitsuren. 

NS hanteert momenteel twee definities van daluren. Reizigers met een voordeelurenabonnement mogen wel in de avondspits reizen. Dat is volgens NS nu zo´n 60% van de abonnementshouders. De overige 40% heeft een Dal Voordeel, Weekend Vrij of Dal Vrij abonnement en krijgt in de avondspits geen korting. 

Reizigersorganisaties zien niets in de versoberde regeling. "Met de door u voorgenomen wijziging blijft de inconsistentie van spits-/dalurendefinities tussen kortingsabonnement en samenreiskorting voor een andere groep reizigers dan voorheen bestaan. Dit probleem is met de huidige systematiek van samenreiskorting op de OV-chipkaart niet op te lossen," zeggen consumentenorganisaties in een advies.