fbpx

Per stoomtrein naar de Limburgse kerstmarkten

10 dec 2015 19:18

Liefhebbers van sfeervolle kerstmarkten en oude stoomtreinen kunnen op zaterdag 19 december 2015 hun hart ophalen. Stoom Stichting Nederland laat dan een historische stoomsneltrein op het reguliere spoor rijden. Vanuit Rotterdam Centraal en de opstapplaatsen Gouda en Utrecht Centraal wordt naar dé kerststeden van Nederland Maastricht en Valkenburg gereden.

Info & boeken

Deelnemers hebben keuze uit twee bijzonder sfeervolle en historische plaatsen met kerstmarkten: Magisch Maastricht en Kerststad Valkenburg, de twee grootste van Nederland. Tijdens deze nostalgische stoomtreinreis rijdt ook de Kerstman mee.

Oude tijden herleven
De ramen van de historische rijtuigen kunnen nog open en de zitplaatsen worden door stoomverwarming verwarmd. De stoom is afkomstig van de stoomlocomotief en stroomt door de leidingen onder de rijtuigen naar de coupés. De wagondeuren gaan nog niet elektrisch dicht. Deze worden gesloten door oplettende deurwachten en de conducteur. De conducteur fluit en even later schrijdt de Expres dampend het station uit. Deze Expres rijdt inmiddels al bijna 40 jaar op het spoorwegnet van Nederland, Duitsland en een enkele keer in België/Luxemburg. De trein is bovendien voorzien van een restauratierijtuig en railcatering. 

  • Op Facebook geven we twee tickets weg voor deze bijzondere rit. Je maakt kans door dit bericht te delen.

Stoomlocomotief op het moderne spoorwegnet
Er komt veel kijken bij het laten rijden van de stoomlocomotief. Zo is voor deze reis maar liefst 8000 kilo kolen benodigd en verbruikt de stoomlocomotief 80.000 liter water om daar stoom van te maken. De stoomloc kan zelf maar 35 kuub water meenemen. Daarom is in Roermond een extra stop ingelast om met brandslangen water bij te tanken. Er zijn geen waterkolommen meer langs de perrons, zoals vroeger gebruikelijk was.

140 kilometer per uur
De stoomlocomotief is zeker niet langzaam. De locomotief kan snelheden van 140 km per uur bereiken, maar vanwege seinbeveiligingsapparatuur mag niet sneller dan 100 km per uur worden gereden. De stoomtrein kan bovendien niet overal rijden. Het uitstippelen van de route is een precies karwei. Zo kan de stoomtrein bijvoorbeeld niet door de Schipholtunnel of de nieuwe spoortunnel van Delft rijden. Het brandalarm zou dan direct afgaan.

Kostbaar
Het laten rijden van een stoomtrein is kostbaar. De Stichting betaalt voor elke reis een bedrag per km om op het spoor te mogen rijden, maar ook voor de aanvraag van een dienstregeling, de inzet van de stoombevoegde machinisten en de kosten van kolen en smeerolie. Het onderhoud van de locomotief is ook kostbaar. Het reviseren van een ketel in eigen beheer kost bijvoorbeeld 150.000 euro. Ook het reviseren van een rijtuigdraaistel kost veel geld, ondanks het feit dat de vrijwilligers van de stichting het onderhoud zelf uitvoeren. 

Mee met de SSN Kerstmarkt Expres
De SSN Kerstmarkt Expres vertrekt rond 7.30 uur vanuit Rotterdam Centraal. Instappen in Gouda en Utrecht Centraal is ook mogelijk. Rond 12.30 uur komt de Expres in Zuid-Limburg aan. Rond 18.00 uur vertrekt de stoomtrein weer vanuit Magisch Maastricht en rond 18.30 uur vanuit Kerststad Valkenburg. Rond 22.30 uur komt de stoomtrein weer aan in Rotterdam.
De prijzen van een leuke dag met de historische stoomtrein liggen op 79 euro per persoon, 69 euro voor donateurs en 15 euro voor kinderen (3 tot en met 13 jaar). Tickets zijn online te koop.