fbpx

Reizigers kunnen meer doen tegen treingeweld

08 apr 2015 9:31

Treinreizigers zouden mee kunnen helpen om het openbaar vervoer veiliger te maken. Het ov-personeel moet leren om de hulp van reizigers in te roepen. Dat zijn de belangrijkste conclusies in het rapport ´Burgermoed, als oplossing voor onveiligheid in het openbaar vervoer´, geschreven in opdracht van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV).

Volgens de stichting hebben testen met personeel en reizigers laten zien dat reizigers ook echt iets kunnen bijdragen als zij geleerd hebben hoe dit te doen. SMV-voorzitter Pieter van Vollenhoven wil reizigers die willen bijdragen aan de veiligheid in het openbaar vervoer korte trainingen aanbieden, vergelijkbaar met een EHBO-cursus.

Wapenstok
Treinconducteurs uitrusten met pepperspray en wapenstok vindt hij geen goed plan. Dat zou "een verdere ongewenste terugtrekking van de politie´´ tot gevolg hebben. "De aanpak van agressie in de trein is een gedeelde verantwoordelijkheid van politie, openbaar vervoer en reizigers.´´ Ook staatssecretaris Mansveld voelt weinig voor de pepperspray en wapenstok.

Spoorwegpolitie
Van Vollenhoven was gisteren ook te gast bij EenVandaag. Daar bepleitte hij de terugkeer van de spoorwegpolitie als maatregel tegen agressie in treinen. Volgens Van Vollenhoven is met het verdwijnen van de spoorwegpolitie een gat ontstaan dat niet goed is opgevuld door de Nationale Politie. "Men heeft de spoorwegpolitie weggehaald en gezegd ´Wij doen het wel binnen de Nationale Politie´, maar dat maken ze nu niet waar”, zei hij naar aanleiding van een recente reeks geweldsincidenten tegen spoorwegpersoneel.

Politie in de trein
Hij zei het logisch te vinden als NS op bepaalde trajecten of op bepaalde tijden, "wanneer je kan verwachten dat agressie zou kunnen plaatsvinden´´, politie inzet. De politie heeft de ervaring en de uitrusting om op te treden, aldus Van Vollenhoven. Eerder pleitte onder andere reizigersorganisatie Rover al voor de terugkeer van de Spoorwegpolitie. In de huidige plannen krijgen 20 stations een stationsagent.

Duidelijk maken
Reizigers meer betrekken bij het bestrijden van geweld in het openbaar vervoer, vindt naast Van Vollenhoven ook Rover een goed idee. Maar het moet de reiziger dan wel eerst duidelijk gemaakt worden wát ze moeten doen, zegt Rover-voorzitter Arriën Kruyt. "Moeten zij wegkijken uit lijfsbehoud? Ingrijpen? 112 bellen? Een ander nummer bellen? Foto’s maken? Nu weten ze het niet´´, aldus Kruyt.

Buschauffeurs
Een mogelijke oplossing zou volgens hem het inzetten van de NS-app kunnen zijn. Daarmee kan een alarmering gegeven worden als een personeelslid bedreigd wordt, naar het voorbeeld van burgernet van de politie. Kruyt benadrukt dat het agressieprobleem niet alleen in het treinvervoer speelt. "Buschauffeurs hebben er net zo goed last van.´´

Incidenten
Het afgelopen paasweekend werden NS-medewerkers opnieuw slachtoffer van geweld. Een treinconducteur kreeg tussen Tilburg en Oisterwijk een mes op zijn keel gezet toen hij een passagier om zijn vervoersbewijs vroeg. Een andere conducteur werd na een worsteling in de trein van Utrecht naar Amsterdam op het perron door vier jongens geslagen en geschopt. Vakbond VVMC pleit na de incidenten voor een tweede conducteur op de trein.

(c) ANP / Treinreiziger.nl