fbpx

Reportage: NS directie ook bekwaam als rijdend personeel

Bij de Nederlandse Spoorwegen hoeven ze voorlopig niet bang te zijn aan een tekort aan treinpersoneel. Want als het moet kan zelfs de directie dienst doen als rijdend personeel. Zo is president-directeur Bert Meerstadt bevoegd als machinist en kan Ingrid Thijssen – directievoorzitter NS Reizigers – dienst doen als hoofdconducteur. Directielid Merel van Vroonhoven volgt een opleiding tot conducteur. Treinreiziger.nl was nieuwsgierig en volgde haar een dag tijdens de opleiding. 

Het is weer even wennen voor Merel van Vroonhoven. Doordat ze de opleiding moet combineren met haar directiefunctie kan ze niet als gebruikelijk een fulltime op de opleiding storten. Maar dat maakt het niet minder leuk. Vroonhoven: “Het is echt heel erg leuk. Je maakt zoveel dingen mee, je leert het bedrijf op een andere manier kennen”.

Glimlach
En dat het haar goed bevalt, valt te merken. Met een grote glimlach loopt Vroonhoven door de trein. Vragen van reizigers worden beantwoord en rondslingerende krantjes worden van de vloer geraapt. “Het contact met reizigers is inspirerend. Voordat ik bij NS kwam hield ik mij bezig met verzekeringen. Toen was het voor mij veel moeilijker om mij te kunnen vereenzelvigen met het product. Want je kunt wel op een callcenter zijn waar de schades binnen komen, maar dat is toch minder tastbaar. Als conducteur heb je heel veel interactie met de klant. Dat spreekt mij erg aan.”

Leiding
Het contact met klanten komt Vroonhoven ook goed van pas bij haar directiefunctie. “Als je niet in contact staat met klanten, is het moeilijk om leiding te geven aan het bedrijf”.
Wellicht ook daarom stimuleert NS haar kantoorpersoneel om buiten ervaring op te doen, bijvoorbeeld door één dag in de maand mee te lopen als servicemedewerker.

Omroep
Bij Vroonhoven is de servicegerichtheid in elk geval volop aanwezig. Op de rit die wij met haar meegingen, ontstond er een technisch het probleem. Direct vraagt het directielid aan haar trainer “Wat zullen we omroepen?”. Even later, als de trein weer rijdt, worden de aansluitingen via de Railpocket opgezocht en omgeroepen. Toch zal het nog wel even duren voordat Vroonhoven zich behalve directielid ook hoofdconducteur mag noemen. Het streven is om de opleiding voor mei 2011 te ronden.

Treinreiziger.nl reisde met Merel van Vroonhoven mee. Op de foto´s is ook Koos Verhaar te zien, de opleider van Merel van Vroonhoven.