fbpx

Schultz wil hulp Zwitserland bij winterproblemen spoor

05 feb 2012 15:54

Minister Schultz heeft zaterdag laten weten "absoluut niet te spreken" is over de ontstane problemen op het spoor. Ze wil snel opheldering van de NS en ProRail. De minister vindt het nu tijd om externe hulp in te schakelen, zo zegt ze tegen het NOS Journaal. "Ik denk aan Zwitserland. Die hebben ook wel problemen maar ik wil dat er iemand anders naar kijkt", aldus Schultz.

De minister heeft geen problemen dat de dienstregeling met sneeuw moet worden aangepast. Ze vraagt zich juist af waarom ProRail en NS niet eerder de treindienst heeft aangepast. Reizigersvereniging Maatschappij Voor Beter OV is juist verbeisterd door de nooddienstregeling en wil dat de minister juist een nooddienstregeling gaat verbieden. Het is onwaarschijnlijk dat er echter zo´n verbod komt.

De Nederlandse Spoorwegen staan niet afwijzend tegen het idee van Schultz om de hulp van bijvoorbeeld Zwitserland in te roepen. NS heeft na de winterproblemen van 2009 en 2010 al eens een bezoek gebracht aan de Zwitserse spoorwegen. Het weerbureau dat ProRail nu heeft, is een idee dat is overgenomen uit Zwitserland. Een NS woordvoerder wijst er echter op dat er zaterdag ook in Zwitserland problemen waren door de sneeuw.

De problemen zijn echter niet te vergelijken met de problemen in Nederland. "Een deel van de dag reden er zaterdag geen intercity´s naar Geneve. Reizigers moesten overstappen op een stoptrein en kregen te maken met een extra reistijd van 30 minuten. Dat is iets heel anders dan een landelijk verstoord netwerk en een uitgedunde dienstregeling" stelt Hildebrand van Kuijeren van treinreiziger.nl.