fbpx

Spoor Utrecht-Den Haag wordt CO2-neutraal

03 jun 2009 18:02

Minister Cramer van VROM heeft vandaag KEMA uitgeroepen als winnaar van de ProRail Prijsvraag. KEMA en haar partners Eneco en NS winnen met een goed doordacht plan waarmee ze het spoor tussen Utrecht en Den Haag geheel CO2-neutraal maken. Het plan bestaat uit een mix van CO2 uitstoot beperkende maatregelen. ProRail gaat samen met de prijswinnaar het plan realiseren.

Slimme schakelaar
Daarnaast gaat ProRail de slimme schakelaar inbouwen waarmee KEMA zich afgelopen december nomineerde voor de finale van de ProRail Prijsvraag. Het treinverkeer is een van de grote elektriciteitsverbruikers van Nederland. Bij het transporteren van energie van de bovenleiding naar de trein gaat veel energie verloren. Door een slimme schakelaar in te bouwen in de bovenleiding, lukt het om het verlies van electriciteit met 30 procent te verminderen. Een besparing waarmee ProRail alle stations een jaar lang kan verlichten.

Om het traject Utrecht Den Haag helemaal CO2-neutraal te maken zet KEMA ook andere innovatieve en bewezen maatregelen in. Deze oplossingen, zoals het opwekken van wind- en zonne-energie bij het spoor, inkoop van groene stroom en energiezuinig rijden met treinen gaat ProRail daadwerkelijk toepassen. De jury, onder leiding van Jeltje van Nieuwenhoven, vindt het plan van KEMA een mooie combinatie van plannen die op korte termijn door ProRail zijn in te voeren (slimme schakelaar) en plannen die samen met andere partijen op langere termijn te realiseren zijn (windenergie en warmte-koude opslag).

Publiekswinnaar
Ook het Nederlandse publiek kon stemmen. Zij koos massaal voor ‘Groen licht voor de waterstoftrein’ ( Arcadis en de Universiteit van Utrecht), een trein die waterstof als brandstof gebruikt. Hiermee wordt een CO2-reductie van 23 procent gehaald. De bovenleiding komt dan te vervallen: mooi voor het landschap en het scheelt investerings- en onderhoudskosten. De winnaar krijgt 20 duizend euro om het ingediende idee verder uit te werken en de haalbaarheid te onderzoeken.

ProRail Prijsvraag: innovaties realiseren
Met de ProRail Prijsvraag zoekt ProRail actief naar innovatieve ideeën van andere organisaties uit de spoorsector en daarbuiten. In samenwerking met deze partners maakt zij de winnende innovaties tot realiteit. De winnaars van de eerste prijsvraag, VolkerRail en Holland Railconsult, zorgden voor vernieuwing in spooronderhoud met hun ‘mobiele werkplaats’. Inmiddels zijn al vijf van deze mobiele werkplaatsen in gebruik genomen. Het winnende idee van de ProRail Prijsvraag 2007: ‘Vertramming van Zwolle-Kampen’ door de combinatie Rob van der Bijl en Arcadis, is in samenwerking met alle partijen uitgewerkt. In april van dit jaar hebben provincie en gemeenten definitief besloten dit traject te ‘vertrammen’. Hiermee kan de verbinding Zwolle-Kampen aantrekkelijker, goedkoper en duurzamer worden geëxploiteerd.

Meer informatie over de ProRail Prijsvraag vindt u op prorail.nl onder publiek/prorailprijsvraag en op www.zoinvesteerik.nl.