fbpx

Spoorbrug Hanzeboog 20 centimeter langer dan normaal

03 jul 2015 11:54

De spoorbrug Hanzeboog in Zwolle is door het warme weer circa 20 centimeter langer dan normaal. Dat komt doordat de stalen brug door het warme weer is uitgezet. Dat meldt Spoorbeheerder ProRail.

Volgens de spoorbeheerder was de brug sinds de openstelling in juni 2011 nog nooit zo lang. In vergelijking met een zeer koude winterdag is de spoorbrug zelfs 30 centimeter langer. In het ontwerp is er rekening mee gehouden dat de brug tot 90 centimeter kan uitzetten. 

Verder heeft ProRail donderdag de Arnebrug tussen Middelburg en Arnemuiden witgeverfd uit voorzorg tegen de hitte. De witte verf moet het uitzetten van de spoorstaven op de brug verminderen.

Ook sporen kunnen door het warme weer uitzetten. Door de hitte is er volgens ProRail een grotere kans op storingen, daarom hebben NS en ProRail besloten ook vrijdag minder treinen in te zetten. Het gaat met name om minder Sprinters. Daarnaast vervallen er spitsintercity´s tussen Amsterdam en Enkhuizen. Door minder treinen in te zetten hopen NS en ProRail bij storingen voldoende bijsturingsruimte te hebben zodat het treinverkeer niet vast kan lopen.

Donderdagavond liep het treinverkeer rond Utrecht toch vast. Dat kwam niet door logistieke problemen, maar door een stroomstoring. Nadat die storing verholpen was, konden de laatste treinen alsnog naar Utrecht rijden.

Ook in de trein kan de hitte merkbaar zijn. Volgens NS kan de airco maximaal 5 graden koelen ten opzichte van de buitentemperatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *