fbpx

Spurt (Arriva)

28 apr 2010 17:19

Spurt is de Nederlandse naam van het nieuwste materieel van Arriva, de treinstellen type GTW van de Zwitserse fabrikant Stadler Rail. Er bestaan een dieselelektrische en een elektrische variant van.

Eerste bestelling
Arriva bestelde in 2005 43 treinstellen van de dieselelektrische variant, om hiermee al het bestaande materieel van de Noordelijke Nevenlijnen in een keer te vervangen. Deze nieuwe treinstellen zijn rood/wit van kleur, in tegenstelling tot het groen/wit van de bussen van Arriva.

Treindienst Leer
Van de 43 dieselstellen zijn 8 stellen geschikt voor grensoverschrijdend vervoer. Deze worden ingezet voor de treindienst Groningen – Leer en zijn sinds het najaar van 2006 aan Arriva geleverd. Daarna volgden de overige Spurt treinen.

Perronhoogte
Van de Spurt heeft Arriva 27 3-delige treinstellen met 178 zitplaatsen en 16 tweedelige treinstellen met 115 zitplekken. De Spurt treinstellen hebben een instap op perronhoogte, door een uitschuiftrede sluit deze goed aan op het perron waardoor rolstoelgebruikers zelfstandig kunnen reizen. 

Snelheid
In de treinen zijn stopcontacten aanwezig, zodat reizigers tijdens hun reis aangenaam met hun laptop kunnen werken. De sociale veiligheid is gewaarborgd met camera´s en noodknoppen. De oorspronkelijke toegelaten maximale snelheid van 120 km/uur is verhoogd naar 140 km/uur.

Tweede bestelling
In 2008 heeft Arriva voor de Noordelijke Nevenlijnen acht extra treinstellen besteld: drie om in de spitsuren meer capaciteit te bieden, nog eens vier voor de heringebruikname van de spoorlijn Zuidbroek-Veendam en een stel voor de extra dienst naar Sneek. Deze stellen worden door Stadler Rail in Siedlce (Polen) gebouwd. Daarmee komt het aantal Spurts in Noord-Nederland op 51 komt. Van deze bestelling kwamen de eerste twee stellen op 12 september 2009 naar Nederland.

Elektrische variant
Behalve de dieselelektrische variant, heeft Arriva in Zuid-Holland op de Merwede-Lingelijn 7 elektrische treinen rondrijden van het type GTW. Deze treinen, waarvan één korte versie (GTW2/6) en zes lange (GTW2/8), zijn in gebruik genomen op 14 september 2008.

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
O.Vossema
6 jaren geleden

Juni 2017. Uw Spurt geeft ontzettend veel storing op de radio. Ik hoor hem op de radio eerder aankomen dan akoestische. Die dingen kunnen nooit een ‘echt’ CE keur. hebben.
Ben radioamateur en tijdens de passage van de Spurt in mijn achtertuin is het een geruis en gepiep totdat hij voorbij is.
Graag uw reactie