fbpx
Foto: Rob de Veld

Thalys Brussel – Parijs krijgt mogelijk al dit jaar concurrentie

26 feb 2013 14:09

Het private spoorbedrijf Thello zal mogelijk nog dit jaar de strijd aan gaan met Thalys. Volgens de Vlaamse krant De Tijd wil Thello hogesnelheidstreinen gaan inzetten tussen Brussel en Parijs. Het bedrijf heeft inmiddels al een veiligheidscertificaat toegekend gekregen. Ook Deutsche Bahn wil tussen Brussel en Parijs gaan concurreren met Thalys.

Nu nog rijdt Thalys als enige tussen Brussel en Parijs. Tussen beide steden vervoert Thalys jaarlijks ruim 3 miljoen treinreizigers. Mogelijk nog dit jaar zal ook Thello Brussel en Parijs razendsnel verbinden, zo meldt De Tijd. Het bedrijf is een joint venture van het Italiaanse Trenitalia (67 procent) en het Franse Veolia Transdev. Het draaide in 2012 een omzet van 30 miljoen euro. Nu het een officieel veiligheidscertificaat op zak heeft, is de eerste horde genomen om het Belgische spoornet te gebruiken. De volgende stap is goedkeuring krijgen van Infrabel, de beheerder van de spoorweginfrastructuur.

Volgens de Vlaamse media heeft Thello echter nog geen rijpaden aangevraagd. Bij de redactie van Treinreiziger.nl is niet bekend of de vervoerder al materieel heeft. Op dit moment verzorgt Thello alleen de nachttreinen tussen Parijs en Italië. Die kwamen in december 2011 tot stand. 

Thalys, zelf in handen van SNCF (62 procent), NMBS (28 procent) en Deutsche Bahn (10 procent), is niet verbaasd door het nieuws. "We wisten dat het mogelijk is dat er concurrentie komt", zegt Thalys-woordvoerster Patricia Baars tegenover De Morgen. "Op andere lijnen is dat al het geval en daar gebruiken verscheidene operatoren dezelfde lijn, zoals richting Keulen, waar ook ICE rijdt." Iedere dag verzorgt Thalys 25 ritten tussen Brussel en Parijs. "We zullen zien hoeveel dat er in de toekomst zijn, maar nu is er nog geen officiële verklaring dat er concurrentie komt", stipt Baars aan.

Deutsche Bahn toonde al eerder belangstelling voor de verbinding Brussel – Parijs. Naar verluidt is zij van plan vanaf 2016 de concurrentie met Thalys aan te gaan. DB heeft echter nog niet formeel verklaard de concurrentie aan te zullen gaan. 

Foto door Rob de Veld.