fbpx

Treinreiziger nog niet gewend aan OV-chipkaart

30 nov 2009 18:12

Sinds oktober konden reizigers met een anonieme ov-chipkaart per trein reizen. Sindsdien hebben 6500 reizigers hun OV-chipkaart geactiveerd. In totaal hebben deze reizigers 25.000 reizen gemaakt. Vanaf morgen (1 december) kunnen reizigers ook met een voordeelurenkaart chippen. Nog niet iedereen is gewend aan de chipkaart: 3,5% van de reizigers vergeet uit te checken.

Ook de incheckpalen konden reizigers soms niet goed vinden. Van de achthonderd incheckpalen die zijn neergezet op treinstations in het land zijn inmiddels 118 palen verplaatst, omdat mensen ze niet goed konden vinden.Tot september 2010 komen er nog 1200 palen bij.

Amsterdam Bijlmer
Vooral op stations waar zowel NS als de GVB kwamen, hadden treinreizigers moeite om het onderscheid te zien tussen de in- en uitcheckpalen. Dat probleem speelt onder andere op Amsterdam Bijlmer, Amsterdam Amstel en Amsterdam Zuid. Met name in Amsterdam Bijlmer kwamen de problemen het vaakst voor.

Geld terug
Reizigers die vergaten uit te checken, vroegen nauwelijks hun geld terug. Terwijl bij 3,5 procent van de reizen niet werd uitgecheckt, heeft slechts 0,8 procent van de klanten heeft zich gemeld met een verzoek tot terugbetaling. De NS rekent een instaptarief van 20 euro.
Wanneer de reis duurder is dan die 20 euro heeft de reiziger er dus voordeel bij om niet uit te checken. 

Treinreiziger.nl
Vanaf morgen kunnen ook vaste klanten reizen met de OV-chipkaart. Dat moet wel online worden aangevraagd via ns.nl. Als de voordeelurenkaart vervolgens bij de automaat of servicebalie is geactiveerd kan er echt op gereisd worden.
Jacques Huberts, directeur NS Reizigers en Boukje Bügel, commercieel directeur NS Reizigers zullen morgen met de trein reizen en reizigers hierop wijzen. Treinreiziger.nl reist met hen mee. Lees hier het interview over de OV-chipkaart