fbpx

Treinverkeer Amsterdam maandag tijdens avondspits ontregeld

27 okt 2016 13:00

Treinreizigers moeten maandag in de avondspits rekening houden met forse vertragingen. Machinisten en conducteurs hebben aangekondigd van 17.00 uur tot 19.00 uur het werk stil te leggen vanwege een groot werkoverleg op Amsterdam Centraal. Het gaat om een bijeenkomst die niet door de vakbonden is georganiseerd.

Onduidelijk is hoeveel machinisten en conducteurs mee zullen doen met het werkoverleg. De initiatiefnemers willen praten over veschillende onderwerpen. Zo is het spoorpersoneel bang dat met de nieuwe dienstregeling, die op 11 december ingaat, ook het ´rondje om de kerk´ weer terugkomt. Met de term wordt bedoeld dat machinisten en conducteurs vaste routes moeten rijden.

Ook vinden ze dat de NS afspraken over de tweede conducteur op dubbeldekkers niet is nagekomen. Een zegsman van de machinisten verwacht een grote opkomst van "collega´s uit het hele land". Door het werkoverleg komt het treinverkeer op en rond Amsterdam CS naar verwachting stil te liggen en ontstaat overlast voor reizigers. 

NS roept het personeel op om de reizigers zo veel mogelijk te ontzien. "We vragen onze collega´s de kwestie eerst intern met elkaar te bespreken en op te lossen om te voorkomen dat onze reizigers hier hinder van ondervinden.´´

De actie is bekend bij vakbond FNV Spoor, die is uitgenodigd het werkoverleg bij te wonen. De bond zegt nadrukkelijk niet de organisator te zijn van de actie: "Die komt vanuit het personeel zelf." Bij spoorvakbond VVMC is niets bekend over het werkoverleg. Ook de VVMC benadrukt niets met de actie te maken te hebben.

De Nederlandse Spoorwegen zeggen de signalen van ontevredenheid te herkennen en te begrijpen. Het bedrijf gaat daarover binnenkort met vertegenwoordigers van medewerkers uit het hele land in gesprek. Volgens de NS wordt met man en macht gewerkt om voldoende extra conducteurs te werven om op 1 juli 2017 alle treinen op donderdag, vrijdag en zaterdag na 22.00 uur te voorzien van twee conducteurs.

(c) ANP / Treinreiziger.nl