fbpx

Vakbond FNV wil alsnog uitspraak in zaak Connexxion-busjes

05 jul 2012 11:11

De FNV wil dat de rechter alsnog uitspraak doet in de zaak rond de ziekmakende busjes van Connexxion. De rechtbank in Assen gaf Connexxion vorige maand drie weken de tijd om de voertuigen aan te passen, maar dat is volgens Bureau Beroepsziekten FNV en FNV Bondgenoten niet gebeurd.

De achtpersoonsbusjes zouden gezondheidsklachten veroorzaken bij chauffeurs vanwege slechte vering, een slechte stoel en verkeerde afmetingen van de cabine.

Connexxion kreeg van de rechter tot vrijdag de tijd om te laten zien wat er aan de bussen wordt aangepast. Een woordvoerder laat weten de aankondiging van de FNV ´wat voorbarig´ te vinden. "We hebben 19 juni een bezoek gebracht aan de stoelenleverancier, samen met een groep chauffeurs en de voorzitter van de ondernemingsraad", vertelt de zegsman. "Er zijn twee stoelen uitgekozen die in de bussen zijn geplaatst om te testen."

Connexxion heeft de chauffeurs ook geïnstrueerd hoe ze zichzelf zo min mogelijk kunnen belasten. "We zijn met alle onderdelen die de arbeidsinspectie had aangegeven voortvarend aan de slag gegaan." Connexxion ziet de uitspraak van de rechter dan ook met groot vertrouwen tegemoet.

De FNV heeft geen vertrouwen in de aanpassingen die Connexxion wil uitvoeren. "Deze bussen schieten op zoveel punten tekort dat ze niet zijn aan te passen," zegt Marian Schaapman, directeur van het Bureau Beroepsziekten van de FNV. "Ze zijn hier al zeven maanden mee bezig en er is nog steeds niets gebeurd."

De vijf achtpersoonsbusjes rijden in de omgeving van Meppel en Hoogeveen. Een aantal chauffeurs is langdurig uitgevallen door het rijden in de Mercedes-busjes, die zijn vervaardigd volgens de eisen van Connexxion.

Novum