fbpx
Foto: Dimitri Verhulst tijdens de boekenweek van 2015 (NS).

31 maart 2019: Gratis met de trein met boekenweekgeschenk

De boekenweek komt eraan! Zaterdag begint de boekenweek, en zondag 31 maart is de laatste dag. Wie tijdens de boekenweek voor minimaal € 12,50 een Nederlandstalig boek koopt krijgt het boekenweekgeschenk. Met dit geschenk kan traditiegetrouw op de laatste zondag van de boekenweek gratis gereisd worden.

Boekenweekgeschenk

Dit jaar is het boekenweekgeschenk dus op 31 maart geldig als treinkaartje. NS is al jaren hoofdsponsor van de boekenweek. Het is dit keer de 18e editie waar reizigers op de laatste zondag van de boekenweek gratis met de trein mogen. Het boekenweekgeschenk – Jas van belofte – is dit jaar geschreven door Jan Siebelink. Het bevat een QR-code die gebruikt kan woorden om de ov-chipkaartpoortjes op de stations te openen.

Voorwaarden

Je kunt al beginnen met reizen in de nacht van zaterdag op zondag vanaf 0:01 uur. Het boekenweekgeschenk is vervolgens de volledige zondag geldig, en zelfs tot en met de laatste trein (uiterlijk tot 3:59 uur). Je kunt alleen reizen in de 2e klas, upgraden naar de 1e klas is niet mogelijk. Je kunt het niet combineren met samenreiskorting, en je krijgt bij vertraging geen geld terug.

Vervoerders

Niet alleen NS doet mee, ook andere vervoerders als Arriva, Connexxion, Breng, Keolis, Blauwnet en Qbuzz. Je mag binnen Nederland ook gebruik maken van de intercity Brussel en intercity Berlijn. Je hebt echter geen toegang tot de Thalys en de Eurostar. Bij de Intercity Direct hoef je zondag met het boekenweekgeschenk géén toeslag te betalen, bij de ICE moet dat wel. Uiteraard is het boekenweekgeschenk alleen geldig binnen Nederland.

Zo werkt het:
Met het boekenweekgeschenk kun je gewoon in de trein stappen. Zijn er poortjes op het station? Geen probleem. Met de QR-code op het boek kun je die openen.

Kinderen

Op reis met kinderen? Die kunnen gewoon gebruik maken van een Railrunner, of van een Kids Vrij abonnement. Voor wie 12 jaar en ouder is geldt het normale volle tarief, tenzij ze ook een eigen boekenweekgeschenk hebben.

Drukke treinen

Houd er rekening mee dat het zondag 31 maart erg druk kan zijn in de trein. De afgelopen jaren maakten ongeveer een kwart miljoen reizigers van de actie gebruik. Kun je er dit jaar geen gebruik van maken? Wellicht volgend jaar. Naar onze informatie eindigt de boekenweek in 2020 op 15 maart. En in 2021 is dat – voor zover bekend – 28 maart.

0 0 stemmen
Artikel waardering
15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Roskam
5 jaren geleden

Mag een blinde ook een bergeleider meenemen?

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Roskam

Net zo als bij een andere reiziger zal er dan gewoon betaald moeten worden. Of koop twee boeken.

Carla Gunther
5 jaren geleden

Mag de hond ook mee?
2 kleintjes

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Carla Gunther

In een tas of koop dierenkaartjes als die bestaan. Wat vinden de medereizigers er van vinden die wellicht gevoelig zijn voor beestenharen en gassen.

appie H.
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Dries,je zal zealf wel verharen…….

dries molenaar
5 jaren geleden

Mag je ook op zaterdag reizen? Of het volgende weekend 🙂 Het zal wel druk worden in de trein en ik zit liever wat rustiger.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Haha. Ik wilde er bijna er bijna serieus op reageren. Dries: zie je een interview nog zitten?

D. Vannieuwaal
5 jaren geleden

Ik koop alleen enoeken en heb jan s. (Hetboekenweekgeschenk) gekregen
Als ebook. Kan ik dan ook in de trein?

Ellen van Kuipers
5 jaren geleden

Ik heb zaterdag 23 maart twee nederlandstalige boeken gekocht in het Bonifantenmuseum in Maastricht, en geen boekenweekgeschenk ontvangen. Ik hoorde er pas later van, en ben nu weer in Alkmaar. Is het mogelijk de boeken alsnog te krijgen (ik heb de bonnen nog)?

Redacteur
Erwin Wessels
5 jaren geleden
Antwoord aan  Ellen van Kuipers

Het Bonnefantenmuseum is een museum en geen boekhandel, dus lijkt het me niet dat ze meedoen met de boekenweek. Je zou natuurlijk contact met het museum kunnen opnemen, maar ik acht de kans zeer klein dat je alsnog het boekenweekgeschenk zult krijgen n.a.v. je aankoop.

J.T.
5 jaren geleden

Kun je vaker inchecken met een boekenweekgeschenk? Zijn alle QR codes in het boekenweekgeschenk gelijk?

Anoniem
5 jaren geleden

Kan je er ook mee de bus in?

Redacteur
Erwin Wessels
5 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Nee (tenzij het treinvervangend vervoer betreft wegens werkzaamheden of een storing).

Reinder
5 jaren geleden

het idee van een boekenweekgeschenk en gekoppeld daaraan een dag gratis reizen, vind ik heel goed maar: 1. ik vind de keuze niet erg geslaagd en vind de inhoud teleurstellend
2. ik vind het beschamend dat er in de epiloog een storende taalfout is opgetreden: op de 7e regel staat dat er al een infuus wordt verwijdert, dus met een t! wiens fout is dit?