fbpx
Foto: Stefan Verkerk Fotografie

Alstom en Bombardier onderzoeken fusie treinfabrieken

Het van oorsprong Canadese Bombardier en de Franse treinbouwer Alstom zijn in gesprek over een fusie van de treintakken van de twee bedrijven. Dat hebben de bedrijven bevestigd, nadat berichten over een ophanden zijnde fusie al langer de ronde deden. Een eventuele deal heeft naar schatting een waarde van 7 miljard dollar.

Grote treinfabrikanten proberen al langer een vuist te maken tegen de naar verluidt toenemende concurrentie uit China. Eerder praatte Bombardier al eens met Siemens om de treintakken samen te voegen, maar de Duitsers besloten voor een fusie met Alstom te gaan. Dat samengaan werd echter tegengehouden door de Europese Commissie.

Bombardier verkeert in zwaar weer en verkocht al een aantal bedrijfsonderdelen zoals de tak die propellervliegtuigen maakt en de tak die regionale verkeersvliegtuigen maakt. Ook de treinafdeling van Bombardier wordt geplaagd door met name softwareproblemen. Zo kon het bedrijf niet tijdig de software leveren voor de Hoekse Lijn, en had het bedrijf ook moeite om een software update aan de Traxx locomotieven uit te voeren. De Zwitserse spoorwegmaatschappij SBB leverde volgens Zwitserse media zelfs een schadeclaim in van 600 miljoen euro bij Bombardier.

Bombardier en Alstom werken soms al samen. Zo produceren de bedrijven samen de M7-rijtuigen voor de Belgische spoorwegen (NMBS). Die deal werd in 2015 gesloten. De rijtuigen hadden eigenlijk in 2018 zullen instromen, maar de bedrijven bleken de planning tot twee keer toe niet te kunnen realiseren. Begin dit jaar zijn de treinen voor het eerst in België ingezet.

© Treinreiziger.nl / ANP

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Karel Geerts
4 jaren geleden

Dit gaat in Duitsland heel veel banen kosten.

Maurice
4 jaren geleden

De lamme helpt de blinde. Dat zal een succes worden.