fbpx

Geld terugvragen verlopen OV-chipkaart makkelijker

09 okt 2017 16:40

Het wordt makkelijker voor reizigers om saldo terug te vragen dat op de OV-chipkaart geparkeerd staat. Dat meldt Translink, het bedrijf achter de OV-chipkaart. Daarmee komt het bedrijf tegemoet aan een lang gekoesterde wens van consumentenorganisaties. 

Eerder dit jaar werd bekend dat op verlopen OV-chipkaarten zeker 5 miljoen euro staat. Translink gaat nu voor het eerst sinds de invoering van de OV-chipkaart campagne voeren om reizigers te laten bewegen dit geld terug te claimen. Vandaag is daarvoor de campagne “Jouw geld telt” gestart. Bij kaarten die al langer dan een jaar zijn verlopen kan dat alleen door de kaart op te sturen en door Translink te laten uitlezen. Van kaarten die korter dan een jaar zijn verlopen kan het saldo nu ook online of telefonisch teruggevraagd worden. Beide routes heeft Translink flink vereenvoudigd zodat zoveel mogelijk reizigers weer over dit geld kunnen beschikken, of desgewenst aan een goed doel kunnen schenken.

Keukenla
Arco Groothedde, directeur Translink: “Als je niet kiest voor verlengen of vernieuwen, verloopt een OV-chipkaart vanzelf na vijf jaar. Heel wat mensen hebben zo’n verlopen kaart nog ergens in een keukenla liggen. En velen vergeten het saldo op te vragen, weten niet hoe dat moet of gaan er – tot vandaag logisch – vanuit dat teruggave na een jaar verlopen niet meer kan. Wij willen dat zo veel mogelijk reizigers zo snel en simpel mogelijk hun geld kunnen terugkrijgen.”

Lang verlopen
Op elke OV-chipkaart staat een verloopdatum, die is bepalend voor hoe het saldo is terug te vragen. Is de kaart langer dan een jaar verlopen, dan zijn de gegevens ervan niet meer online beschikbaar. Saldo terugvragen kan door naar www.ov-chipkaart.nl te gaan, het formulier met naam en bankrekeningnummer in te vullen en dat samen met de kaart gratis naar Translink op te sturen.

Kort verlopen
Ook voor OV-chipkaarten die tot een jaar zijn verlopen heeft Translink het terugvragen van restsaldo eenvoudiger gemaakt. Omdat van deze kaarten de chipgegevens bewaard worden kunnen reizigers telefonisch of via www.ov-chipkaart.nl hun geld terugvragen. Op deze website kan elke reiziger met behulp van het kaartnummer het uitstaande saldo checken. Nieuw is ook dat Translink reizigers met een persoonlijke OV-chipkaart gaat attenderen dat hun kaart binnenkort verloopt. Tot nu stortte Translink zelfs geen geld terug als het rekeningnummer bekend was.

Rover
Reizigersorganisatie Rover reageert positief op de wijzigingen. “Tot nu toe betekent het voor veel reizigers een administratieve rompslomp saldo terug te vragen van een verlopen OV-chipkaart,” reageert Rover. “Veel reizigers doen daarom niet de moeite het resterende saldo terug te vragen en geven het daarmee ongewild cadeau aan de vervoerders. Reden voor Rover om zich afgelopen jaren meerdere malen in te zetten voor een eenvoudige en gratis manier om het restsaldo terug te vragen.”

Wens
En die wens komt nu na jaren van verzet als nog in vervulling. Voorlopig moet er nog wel 1 euro aan de balie worden betaald om geld terug te krijgen, maar dat zal per 1 januari 2018 ook komen te vervallen. Rover is tevreden met de maatregelen van Translink, maar heeft nog wel één andere wens. “We hopen dat het op termijn mogelijk gaat worden om het saldo van een anonieme kaart bij de kaartautomaat terug te vragen,” zegt de reizigersorganisatie.

 

0 0 stemmen
Artikel waardering
23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
dries molenaar
6 jaren geleden

Het laatste opent natuurlijk de deur naar geld van anderen ‘terugvragen’ en claims na verlies.

Marcel 59
6 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Je kan dit voorkomen door het geld alleen terug te boeken naar de bankrekening, waar het bedrag oorspronkelijk vandaan kwam. Die data heeft TLS ongetwijfeld wel ergens geregistreerd. Alleen mensen, die het willen laten terug betalen op een andere rekening, moeten dat dan op een alternatieve manier doen.

Marcel 59
6 jaren geleden

Kan TLS niet het openstaande tegoed gewoon automatisch terug boeken naar de bankrekening waar het geld vandaan kwam, als de OV-chipkaart verloopt? Alleen als het rekeningnummer niet meer bestaat of het tegoed van verschillende rekeningen komt, is er dan een probleem; maar voor minstens 90% is het wel opgelost. Geen (kostbare) administratieve rompslomp met het afhandelen van formulieren; dat moet toch ook voor TLS een voordeel opleveren.

natha
1 jaar geleden
Antwoord aan  Marcel 59

goed idee. Je hebt gelijk!

Marthe
6 jaren geleden

Ik heb nog een anonieme, maar wel geregistreerde, ov chipkaart. Jammer dat dat geld nog steeds niet teruggevraagd kan worden! 🙁

Joost
6 jaren geleden

Ik heb geld vorig jaar nog bij een NS-loket (voor zover die er nog zijn) overgezet van de oude op de nieuwe kaart…

elisabetth
6 jaren geleden

ik krijg een email over ov kaart

ov@www165.harvesttreater eu
maar vertoued deze mail nier

elisabetth
6 jaren geleden

klopt het email adres van

ovwww165.harvesttreater,eu

Willem Emmens
6 jaren geleden

30 dec. heb ik abusievelijk in Amersfoort in gecheckt bij Connexxion. Reisde verder met NS tot Nunspeet, Checkte uit in Nunspeet bij NS.
Ik heb dus Connexxion nooit uitgecheckt.
Verzoeke restitutie.
Betreft kaart 3528 02341652 1796. Ik ben al v.a.1 jan 2018 bezig om restitutie,maar ben van het kastje naar de muur gestuurd.kaart is verlopen op 4-1-2018.(Nieuwe kaart is in ijn bezit ).

Heydra maria
3 jaren geleden

Bij het gebruik van mijn ov-kaart op cs rotterdam(om naar het toilet te gaan) vanaf perron 1 ,is mijn kaart geblokkeerd en kon ik niet meer het station in.
Ik was het station in gegaan met een reeds in mijn bezit zijnd Belgisch geldig trein kaartje.Bij navraag op de klantenservice van het cs Rotterdam werd mijn ov-kaart ingehouden en kon ik hem 14 dagen later ophalen met het bijgeschreven saldo 20€. Toen kwam de Covid……….nooit meer de gelegenheid gehad de kaart weer op het cs Rotterdam op te halen. Toch zou ik de kaart weer graag in mijn bezit hebben, toch wel handig nu het weer mag.hoe?, wat moet ik doen?

van RANDWIJK
2 jaren geleden

Geachte lezers,

Ik moet helaas constateren dat de verloedering in Nederland steeds verder gaat. Alles wordt digitaal, maar de verantwoordelijken hebben er niet veel verstand van.

Ten eerste het systeem van OV kaarten in Nederland is extreem duur. In Hong Kong, 6 miljoen inwoners, kan je met een anonieme kaart bijna alles doen. Wisselgeld terug krijgen in de supermarkt, de krant kopen en natuurlijk ook reizen in bussen, metro en trein. Heb je hem niet meer nodig, dan krijg je je geld terug bij het loket. In Frankrijk zijn ze nog niet zo ver, maar voor Ile de France, het gebied om Parijs waar zo’n 14 miljoen mensen wonen, bestaat er ook een anonieme kaart voor 5 euro’s en geldig tot Sint Juttemis.

Nederland heeft een systeem gevonden dat duurder is, waarbij een stuk plastic dus een einddatum krijgt (vervuiling) en waar anonimiteit niet echt serieus genomen wordt, want wat zegt U van een anonieme kaart waaraan een IBAN nummer wordt gekoppeld?

Van de NS weten we al dat privacy niet erg hoog in hun vaandel staat. Voor Kaarten gekocht met baargeld aan het loket, dus anoniem, kunnen niet aan het zelfde loket teruggegeven worden, nadat de houdbaarheidsdatum is verlopen.

Dit is tegen de beloftes welke met de invoering van de OV kaart zijn gedaan. De houdbaarheid van de OV kaart zou beperkt zijn. De vervoerders konden een minimum saldo eisen en als de kaart verlopen was kon men het positieve saldo op de kaart zonder kosten terug krijgen.

Opsturen van kaarten kost geld, zeker als je ook nog moet kunnen bewijzen, dat je de kaart echt hebt opgestuurd (Aanteken kosten, copiën, etc.). En wat de privacy betreft, die is nog verder te zoeken, want voor teruggaven moet men een IBAN nummer opgeven.

Ik heb zes kaarten en ik zal eens zien of de privacy waakhond er iets mee kan doen, maar we zitten wel er dicht bij bedrieglijkheid. (Ja ik heb voor familie een aantal kaarten gekocht. Deze komen voor enige tijd uit het buitenland. Ik zelf ook, Frankrijk.. En een kaart voor vier weken à 7,50 euro maal 4 is echt duur om de tramweg legaal in Den Haag te kunnen gebruiken.)

Het saldo bedrag moet gewoon aan het loket zonder kosten en zonder ander bekommeringen worden uitgekeerd. Enkel een valse kaart kan geweigerd worden en dan nog heeft de NS of andere vervoerder de verplichting de politie te informeren. Laten we niet uit het oog verliezen, dat de vervoerders riante subsidies ontvangen, maar dat ze betreft hun verantwoordelijk deze het liefst zoveel mogelijk uit de weg gaan.

Hoogachtend,
HRvRandwijk

g.klensman
1 jaar geleden

ik heb een anonieme ov kaart ,die per 1 Oktober 2022 is verlopen ,al 3 keer geprobeerd het geld terug te vragen.
ik krijg gewoon geen reactie/ mail terug van jullie, wel de herinnering mail gehad uw kaart is bijna verlopen.

Jannie Brinckman
1 jaar geleden

Ik wil graag het geld terug dat nog op mijn verlopen kaart staat!

saskia
1 jaar geleden

ik ben al 5 maanden bezig om mijn saldo van verlopen kaart terug te vragen (23 euro!) de website werkt niet goed en krijg steeds een foutmelding. gebeld en wordt gezegd : blijven proberen……. te zot voor woorden

Maria
1 jaar geleden

Het is inderdaad en hele onderneming om het geld van de ov chipkaart terug te vragen. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd.
Het is een en al ergernis en frustratie.

diana nicollete simone coolen
1 jaar geleden

probeer geld terug te vragen dat nog op persoonlijke
kaart staat,het formulier om dit te doen laat zicgh niet downloaden ,pagina bestaat niet meer of is verplaatst.slechte website geen reciame

Marlies
1 jaar geleden

Ik wil 36 euro terugvragen van een anonieme chipkaart. Ik heb weer een auto en ga de kaart voorlopig niet gebruiken (als je in een dorp woont waar de bus soms wel, en soms niet komt dan is dat sowieso niet zo aantrekkelijk) Kun je alleen terugkrijgen door 1:de kaart op te sturen (heb 7,50 betaald voor deze kaart en hij is nog geldig tot 2028 – die ga ik toch niet terugsturen? of 2: bij een servicebalie… welke service balie? Ik vind alleen maar automaten met meer of minder opties. Ik vind het te gek voor woorden dat je geen baas over je eigen geld kunt zijn. Heel heel erg klantonvriendelijk en slecht, om nog maar niet te spreken over het feit dat een anonieme chipkaart helemaal niet anoniem is. Het systeem rammelt aan alle kanten.

M van leeuwen
10 maanden geleden

Heb een formulier ingestuurd voor teruggave van 2 ov chipkaarten waar op iedere kaart 18 euro staat opgestuurd naar amersfoort
Dan zou ik het saldo op mijn rekening gestort worden helaas is er nog niets teruggestort
Terwijl wel mijn bankrekening nummer op het formulier staat was een annonieme kaart dit kan toch niet dat je je rekeningnummer wel moet invullen en er niets mee wordt gedaan
Kan ook helemaal geen contact met jullie krijgen vind dit erg schadelijk

A. Nols
9 maanden geleden

Ik ben verdomme al twee maanden bezig om mijn geld terug te krijgen.
20 euro staat er op mijn kaart . Al twee keer formulieren ingevuld en nog steeds niets ontvangen. Als ik het nu niet snel terug krijg ga ik aaangifte
Doen van oplichting

Reizigster
9 maanden geleden

Het is echt schandalig dat het onmogelijk is om saldo terug te vragen. Er staat € 45,00 euro op mijn kaart die tot 2028 geldig is. Nu gebruik ik voorlopig geen OV en wil dat bedrag gewoon terugkrijgen en mijn kaart behouden.
Het is mijn geld en voor de kaart heb ik € 7,50 betaald, die wil ik niet verplicht inleveren.

Anoniem
9 maanden geleden

Hoe kan het zo stil zijn rond deze organisatie? Ik heb een kaart die gekoppeld is aan mijn rekening en verlopen is. Waarom wordt mijn geld niet automatisch teruggestort? Waarom staat er overal dat je dat online kunt regelen (zelfs op de site zelf) maar is dit in de praktijk niet mogelijk?

SPF
9 maanden geleden

Het lukt ons niet eens op op de site ov-chipkaart.nl te komen. Laat staan om het tegoed terug te vragen.Ook onze bankgegevens zijn bekend, dus zonder formulier aou het ook moeten komen.

Ruud van Staveren
7 maanden geleden

Heb geprobeerd via e-mail het restant van onze ov-kaarten terug te vragen. Het lukt me echter niet. Door ziekte en handicap van mijn man zijn de kaarten lang niet gebruik en staat op beide samen nog bijna € 50,00. Dat is voor ons veel geld (zijn 75+). Wat kan ik nog doen? S.v.p. niet per e-mail, indien mogelijk, ben digibeet! Bij voorbaat dank voor de moeite.