fbpx

Nachttrein Zürich – Zagreb: dagelijkse slaaptrein naar Kroatië

De nachttrein is een nostalgische en tegelijkertijd moderne manier van reizen. Het stelt reizigers in staat om grote afstanden af te leggen terwijl ze slapen, en wakker te worden in een nieuwe stad, klaar om te verkennen. De nachttrein van Zürich naar Zagreb is zo’n reis die zowel avontuurlijk als comfortabel is.

Dienstregeling Zürich – Zagreb

De nachttrein naar Zagreb vertrekt elke avond om 20:40 uur uit het bruisende Zürich. Na een tussenstop in Feldkirch gaat de reis verder door het schilderachtige landschap van Oostenrijk, met een stop in Villach. Vervolgens doorkruist de trein het prachtige Slovenië en bereikt om 8:09 uur de hoofdstad Ljubljana. Het traject tussen Ljubljana en Zagreb is bijzonder mooi, met panoramische uitzichten die reizigers zullen betoveren. Uiteindelijk komt de trein om 10:40 uur aan in Zagreb, de levendige hoofdstad van Kroatië.

Lig- en slaaprijtuigen

De nachttrein Zürich – Zagreb is uitgerust met lig- en slaaprijtuigen. De ligrijtuigen zijn het voordeligst en kun je vergelijken met de 2e klas. Er zijn coupes voor vier en zes personen. De bedden in de ligrijtuigen zijn in de regel vrij hard. Bij een zespersoonscoupé lig je met z’n drieën boven elkaar en heb je niet veel ruimte.

Het comfort in de slaaprijtuigen is hoger, al zijn de bedden in de Kroatische slaaprijtuigen harder dan gemiddeld. In het slaaprijtuig is er een kleine wasgelegenheid en zijn er een, twee of drie bedden. Die zijn altijd boven elkaar.

Hoe goed slaap je in de nachttrein? Dat is voor iedereen anders. In vergelijking met een nachtbus is een nachttrein veel aantrekkelijker. Maar je zult minder goed slapen als thuis of in een hotel. Sommige mensen kunnen goed slapen in de nachttrein, andere mensen hebben er meer moeite mee. Fijn is in elk geval dat je tijdens het slapen kilometers maakt.

Splitsen en combineren

Een interessant aspect van deze treinroute is de splitsing onderweg. Vanuit Zürich gaat de helft van de trein via Ljubljana naar Zagreb, terwijl de andere helft zijn reis voortzet naar Graz. Deze splitsing maakt de exploitatie gemakkelijker. Het deel dat naar Zagreb gaat, wordt gecombineerd met de nachttrein van Stuttgart naar Zagreb, waardoor reizigers uit verschillende delen van Europa elkaar ontmoeten.

Met de Trein naar Kroatië

Kroatië, met zijn rijke geschiedenis en adembenemende landschappen, is een topbestemming voor veel reizigers. Met de trein naar Kroatië reizen is een uitstekende manier om het land te bereiken. Het biedt een unieke kans om te genieten van de veranderende landschappen van Centraal-Europa en tegelijkertijd te ontspannen. Vanuit Zagreb kun je doorreizen naar een bestemming als Split of Rijeka. Als je naar Rijeka wilt kun je echter beter in Ljubljana overstappen of gebruik maken van de nachttrein Stuttgart – Rijeka.

Treinreizen vanuit Nederland

Wil je vanuit Nederland per trein naar Kroatië? Dan is de nachttrein Stuttgart – Zagreb of Stuttgart – Ljubljana vaak een betere keus. Toch kan ook de nachttrein Zürich – Zagreb handig zijn. Bijvoorbeeld als de nachttrein vanuit Stuttgart is volgereserveerd. Zwitserland is bovendien een prachtige treinbestemming. Dus als je Zwitserland én Kroatië wilt combineren in één treinrondreis is de nachttrein vanuit Zürich ook erg handig.

Conclusie

De nachttrein van Zürich naar Zagreb is niet zomaar een vervoermiddel, het is een ervaring op zich. Dus als je overweegt om naar Kroatië te reizen, denk dan eens aan de nachttrein van Zürich naar Zagreb. Laat de treinreis onderdeel zijn van je vakantie. Geen zin om alles te regelen? Kies dan voor een pakketreis van Treinrondreis.nl. Wil je wel graag zelf alles plannen en reserveren? Dan kan een Interrail Treinpas erg handig zijn.

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jorden
11 maanden geleden

Afgelopen juni heb ik zowel met de nachttrein Zürich-Zagreb als Zagreb-Stuttgart gereisd.
Bij die eerste vanaf Feldkirch, in het uiterste westen van Oostenrijk. Vanaf Feldkirch is het makkelijk het mooie Liechtenstein te bezoeken, waar die trein trouwens ook door heen komt, maar niet stopt.
Ik wilde eigenlijk de slaapcoupé, maar die was een maand van tevoren reeds uitverkocht. Dus wees er snel bij!
Ik moet zeggen dat op beide ritten die couchettes ook best slaapbaar zijn. Ik zou zeker kiezen voor een couchette met 4 passagiers: die zijn hetzelfde als die met 6, maar dan zijn de bovenste 2 bedden onbezet. En dat is hard nodig om van 4 mensen de bagage op te stallen.
Met ~600 kilometer in 13 uur is Zagreb-Stuttgart niet de snelste verbinding. Ook al is het ‘s nachts reizen tijdens je slaap voor een groot deel: het zou nog mooier zijn als je in die tijd nog wat dieper Duitsland in raakt. En oja, op die rit klopt om 5:00 h. ‘s ochtends even de Duitse grenswacht op je deur voor je reisdocument.
Personeel is vriendelijk, je krijgt ‘s ochtends een lekkere kop koffie (thee kan vast ook) en een eenvoudig voorverpakt broodje. En als je het laatste stuk wil zitten bouwen ze de slaapbanken met een vlotte beweging en sleutel voor je om.

Al met al een prima ervaring.