Toekomst trein Enschede – Münster onzeker. Regio wil lijn juist verlengen naar Zwolle
27 nov 2020 5:00
De trein Enschede – Münster is steeds populairder geworden. In 17 jaar tijd is het aantal dagelijkse reizigers gegroeid van 4.000 naar bijna 10.000 (pre-coronatijdperk). Toch is de toekomst van de trein niet verzekerd: de Duitse zijde van de lijn wordt waarschijnlijk geëlektrificeerd terwijl dit aan Nederlandse zijde nog niet geregeld is.
Niets doen is geen optie
“Door de vergevorderde elektrificatieplannen aan Duitse zijde vervalt de bestaande verbinding tussen Enschede en Münster na circa 2026” staat in een gezamenlijk document van de Euregio, de provincie Overijssel en een aantal andere partijen. Zij willen dit moment juist aangrijpen om te lobbyen voor investeringen en de treinverbinding te verlengen naar Zwolle. “Niets doen is geen optie” stelt onder andere gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel.
Behoorlijk prijskaartje
Om de trein Münster – Enschede te behouden en door te trekken naar Zwolle is veel nodig. Niet alleen moet het spoor tussen Enschede en de grens geëlektrificeerd worden, ook is spoorverdubbeling gewenst. Bijvoorbeeld tussen Zwolle en Wierden, en om de stiptheid te verbeteren is ook een gedeeltelijke spoorverdubbeling tussen Enschede en Gronau gewenst. Daarnaast is het spoor Wierden – Hengelo druk bereden, daarom is ook daar een extra spoor nodig. Wat dat betreft lijkt er aan de gewenste directe trein een behoorlijk prijskaartje te hangen, de vraag is of daarvoor financiering komt. Een andere optie is om de trein te realiseren op de Sallandlijn (via Deventer).
Besluitvorming op korte termijn cruciaal
Volgens de betrokkenen is een directe trein Zwolle – Münster echter noodzakelijk en vormt dit de ruggengraat van de sociaal economische ontwikkelingen in de regio. “Als het lukt grensbarrières te slechten en de regio beter met elkaar te verbinden heeft het gebied de kans zich tot een Euregionale metropool te ontwikkelen.”
De betrokken regionale overheden stellen in een document dat het cruciaal is dat op korte termijn al de eerste stappen worden gezet. “De besluitvorming rondom de spoorverbinding Münster – Enschede is in Duitsland verder dan in Nederland”. De bedoeling is dat ook Nederland de besluitvorming rondkrijgt, zodat in 2026 ook in Nederland de elektrificatie van de spoorlijn gereed is.
Planning
Om de plannen rond te krijgen start er in het eerste kwartaal een lobby voor de gewenste verbinding, Later volgend jaar, in het derde kwartaal, moet een ambitiedocument worden vastgesteld. In het voorjaar moet er dan een daadwerkelijke overeenkomst zijn om de trein Zwolle – Enschede – Münster te gaan realiseren. Maar dan is de treindienst er nog niet. Op zijn vroegst zal dat pas ergens tussen 2026 en 2032 het geval zijn. Na 2032 is het de bedoeling dat de treindienst wordt versneld tot een volwaardige IC/RE (versnelde regionale trein).
Doe het in fases. Doortrekken naar Zwolle is minder relevant dan doortrekken naar Hengelo. Hengelo is het overstap station van Twente. Ook Duits binnenlands vervoer wordt mogelijk door over te stappen van Münster – Enschede – Hengelo naar Hengelo – Bentheim – Rheine.
Dan za in Hengelo spoor 12 terug moeten komen. Voor de rest is er weinig ruimte in de huidige drgl.
Als je Zwolle-Enschede wilt verbeteren en met nam in Wierden dan zal men van goede huize moeten komen. De heren ingenieurs zullen daar wel hele kluif aan hebben om de aansluiting op de lijn vanuit Deventer te verbeteren. Nog afgezien van het verdubbelen van de lijn Zwolle-Wierden.
Als de lijn in etappes wordt gemoderniseerd zal de overlast ook minder zijn dan als alles tegelijk gedaan wordt. Nadeel is dan wel dat het project niet in een keer gereed komt, maar dat heeft uiteraard ook met geldkwesties te maken. Als de lijn naar doorgaat naar Hengelo en verder, dient het kopspoor voor de huidige Duitse trein daar verwijderd te worden en een nieuw doorgaand spoor weer aangelegd moeten worden. Bij station Enschede De Eschmarke waar thans weinig passagiers zijn, wil men met meer bebouwing verfraaien. Als daar een extra perron en spoor komt, maak er dan een met liften/ korte hellingbanen voor minder validen en reizigers met zware bagage. Als de lijn verder gaat van Enschede, Hengelo en eventueel verder kan van Gronau en terug de trein van en uit Dortmund aangekoppeld hetzij gesplitst worden
aan of van die uit Munster! Dan hebben beiden Duitse steden en hun tussengelegen plaatsen er allebei profijt van. Er zijn zelfs plannen voor heropening van een lijn Gronau naar Bad Bentheim die misschien weer komt en dan door kan naar Neuenhaus, Coevorden en misschien Emmen?
Een trein tussen Neuenhaus en Coevorden gaat er nooit komen, want die lijn is echt zeer onrendabel. Zinloos om daar geld in te steken.
Te laat…
https://www.treinreiziger.nl/10-miljoen-voor-trein-coevorden-rheine/
@Arjan Krabbenbos.
Kan er een boemel komen die vanuit Enschede aansluit op Weert-Hamont?
Er is geen enkele reden waarom doortrekken naar Zwolle noodzakelijk zou zijn.
Precies, Enschede de belangrijkste bestemming aan zowel Nederlandse als Duitse zijde. Ik denk dat als de sneltrein Zwolle-Enschede ook ‘s avonds langer doorrijdt, alsmede in het weekend gaat rijden, dat al een enorme verbetering is. De overstap in Enschede is aan de krappe kant met 3 tot 5 minuten. Daar kan naar worden gekeken.
Aan Duitse zijde zie ik wel elektrificatie, inclusief Enschede-Gronau met 15 kV AC en deels spoorverdubbeling. Zo kan er 1x/uur een RE Enschede-Münster rijden die de kleine stations overslaat en voor de bediening van de kleine stations 1x/uur een RB Gronau-Münster. De Eschmarke en Glanerbrug worden dan nog maar 1x/uur bedient door de RB Enschede-Dortmund.
Die uurdienst voor de tussenstation zal onacceptabel zijn.
De stations De Eschmarke en Glanerbrug worden nu al slecht gebruikt. Bovendien bedient buslijn 3 de wijken beter en frequenter. Ik denk nu al dat het beter is dat de RB64 deze twee stations gaat overslaan om zo de aansluiting op de sneltrein naar Zwolle in Enschede met vier minuten te verruimen. Dan moeten die twee stations maar naar een uursdienst met enkel de RB51 naar Dortmund.
@ erno-mark
station Eschmarke ligt niet in de wijk met deze naam maar in het midden van nergens.
@erno-berk
Duitsers gaan zur Einkaufsbummel naar “Ensjede” en niet naar Zwolle.
Als het spoor gemoderniseerd is kan de Berlijn trein door de Flevopolder gaan rijden en via Zwolle naar Hengelo. Veel minder stops en sneller rijden mogelijk.
De boemel is ook mooi en zal voor Zwolle alleen al een mooie impuls geven wanneer de wereld weer normaal functioneert. Wat hopleijk over vijf jaar toch wel zo zal zijn.
Het Duitse Gronau is feitelijk onderdeel van de agglomeratie Enschede. Dat is al jaren zo. Twentse textielbaronnen hadden ook hier hun fabrieken.
Als de Duitsers gaan elektrificeren kan Nederland niet achterblijven.
Zet in op Enschede. Met een te zware eis heb je kans dat je het helemaal verliest.
De lijn Wesel – Bocholt zou volgens de plannen ook al lang geëlektrificeerd moeten zijn. Daar is steeds maar uitstel. Dat zou tussen Münster en Gronau ook wel eens kunnen gebeuren. Zeker nu de Deutsche Bahn door Corona zware verliezen lijdt.
In feite een koppeling van de treinseries Zwolle – Enschede en Enschede – Münster.
Maar bij een verbinding Zwolle – Münster heb je meer kans op vertragingen. Bij de stations Heino, Raalte en Nijverdal moeten de treinen op elkaar wachten. En dat moet nu al goed op elkaar aansluiten. Anders heb je vertraging tot Enschede. Tenzij er een marge is ingebouwd om die vertragingen weg te werken tussen Wierden – Enschede.
Ken de situatie tussen Enschede – Münster niet. Maar het deel tussen Enschede – grens tweesporig maken is in ieder geval beter voor de punctualiteit.
Uit meerdere publicaties blijkt dat op korte – en middellange termijn het spoor tussen Zwolle – Wierden nog niet tweesporig gemaakt wordt. Dat is een wens van de provincie Overijssel. Maar de overheid wil daar (nog) niet aan. Als het spoortraject Zwolle – Wierden tweesporig wordt gemaakt zal het op zijn vroegst 2032 zijn.
En het spoor Zwolle – Wierden wordt niet tweesporig gemaakt voor een eventuele trein Zwolle – Münster. Veel aantrekkelijker is een IC Enschede – Zwolle – Amsterdam.
@Hanzeboog2012
Wat betreft jouw uitsmijter met een Intercity via Zwolle. Nog veel aantrekkelijker is een nieuw snel tracé langs de A1. Niet alleen voor een supersnelle intercity van Amsterdam naar Enschede, maar ook voor internationale treinen naar Bremen, Hamburg, Hannover en Berlijn. Gaat dus niet over de Hanzeboog.
Is ook een oplossing voor het knelpunt Weesp, waarmee ook meers sprinters kunnen rijden op de oude lijn via Weesp, Bussum en Hilversum.
Bert:
Zowel voor de A 1 tracé en de Sallandlijn (Zwolle – Almelo) tweesporig valt wat te zeggen. Het is een kwestie van kosten, baten en afwegingen.
De route tussen Amsterdam – Amersfoort – Hengelo heeft een hogere bevolkingsdichtheid. Maar een nieuwe tweesporige spoorlijn aanleggen is een grotere investering dan de Sallandlijn tweesporig maken. Er hoeft slechts één spoor bij die aanzienlijk korter is dan de A 1 tracé.
Vanaf Amsterdam Centraal via Zwolle is een omweg. Maar geen enorme omweg. Want een omgeleide Berlijn trein heeft dezelfde reistijd tussen Deventer – Amsterdam. Wel rijdt de Berlijn dan non stop.
En als ETCS wordt geïnstalleerd zal sneller gereden worden tussen Amsterdam – Lelystad (maximaal 160 km p/u i.p.v. 140 km p/u) – Zwolle (maximaal 200 km p/u) – Nijverdal – Almelo (140 km p/u of meer). De modernisering van de Sallandlijn + uitrol van ETCS tussen Lelystad – Amsterdam zal minder kosten dan de aanleg van de A 1 tracé.
Maar de rendement van de A 1 tracé is hoger. In de publicaties staan zowel de route tussen Zwolle – Wierden als de A 1 tracé aangegeven als mogelijkheid voor een snellere verbinding naar Berlijn. En mogelijk indirect ook voor Hamburg. Maar de Lelylijn & Wunderlinie is van/naar Hamburg de kortste route.
Ook de oude route Apeldoorn – Zutphen – Hengelo kan als ontlasting dienen. Het baanlichaam is vrijwel recht en voor dubbelspoor voorbereid. Later is de omweg via de voormalige lokaalspoorweg Apeldoorn – Deventer – Almelo – Hengelo in zwang gekomen. In het verleden zijn er al plannen geweest om voor internationale treinen weer de rechtste route te kiezen, maar die zijn nooit uitgevoerd.
Als men de lijn moderniseert dan kan de trein na 2026 door blijven rijden naar Enschede en daar kan men overstappen op de trein naar Zwolle.
Ik vraag mijn af of er genoeg belangstelling is om die trein door te trekken naar Zwolle.
Er rijden nu op werkdagen 3 treinen naar Zwolle waarvan 1 sneltrein alleen rijdt die niet in het weekend.
En naar Almelo en Hengelo daar rijden ook genoeg treinen daarnaar toe.
Ik weet niet of er nog een trein verbinding bij moet komen gezien het feit dat er een goede verbindingen zijn met Zwolle.
Betwijfel het nut ook van een stoptrein Zwolle – Münster omdat er weinig reizigers rechtstreeks vanaf Zwolle richting de Duitse grens en verder reizen naar Münster. Münster is een stad tussen Osnabrück en Essen. En bepaalde geen grote knooppunt. Alleen de IC(E) van/naar Hamburg stopt er.
Met alle respect het is geen Köln of Düsseldorf. Zwolle is zelf de één na grootste overstapstation. Maar wat daar tussenin zit is niet veel bijzonders. Het zal dan dezelfde status hebben als Hengelo – Bielefeld. Alleen op Bielefeld stopt ook de ICE. Bij Münster stopt amper een ICE.
De IC’s en EC’s op Hamburg-Köln-Mainz-Frankfurt/Stuttgart die ook Münster aandoen worden binnen enkele jaren allemaal vervangen door ICE’s. In Duitsland gaan IC’s alleen nog maar op secundaire lijnen rijden in de toekomst zoals Emden-Köln. De IC’s worden in de toekomst ook alleen nog maar gereden door Dosto-IC’s, niet meer door de huidige enkeldeks-Intercity’s.
en de Talgo’s?
@Bert Sitters,
zie daarvoor de volgende link; https://www.deutschebahn.com/de/presse/suche_Medienpakete/medienpaket_ECx-3932956
Onder “Einsatz der neuen Züge” worden de verbindingen genoemd waar het gepland is de Talgotreinen in te zetten.
Stiptheid? Nu had ik dus heel toevallig zelfs een ABO Münsterland de afgelopen manden en ging in totaal wel zo’n 30-40x deze grens over met dat treintje-totdat de corona toesloeg. Stiptheid beduidend hoger als NS en ook zeker als de DB-fernverkehrslinien vanaf Münster.
Wel zou elektrificeren met wat slimme planning en wat extra inhaalspoortjes wel de rit Gronau-MÜnster flink kunnen versnellen.
Volgens het plan DeutschlandTakt gaat het om het doortrekken van de huidige RE13 Venlo – Hamm naar Zwolle via Münster (Westf.) en Enschede. Deze trein zal tussen Münster (Westf.) en Enschede alleen stoppen op de stations Steinfurt-Borghorst, Steinfurt-Burgsteinfurt en Gronau (Westf.).
De tussengelegen stations zullen in het kader van het geplande S-Bahn-Net Münster door S-Bahn treinen bediend worden.
De geplande bediening van de stations Enschede De Eschmarke en Glanerbrug bestaat uit een S-Bahn trein Enschede – Münster en een RE Enschede – Dortmund waardoor de stations elk halfuur bediend gaan worden..
Onder volgende link is er ook nog enkele informatie te vinden 🙂 : https://www.spoorpro.nl/materieel/2020/11/27/uitvoeringsagenda-voor-directe-spoorverbinding-zwolle-munster-klaar/
Een pragmatische suggestie:
Begin eens met
-electrificeren spoor Enschede-Gronau, onder duitse stroom en beveiliging.
-sluit het ongebruikte tweede “duitse” spoor op Enschede weer aan.
Het doorrijden naar Hengelo en/of verder zal stuiten op veel praktische en organisatorische ellende (spanningssluizen/beveiliging).
Ik geef toe: het doorlopende spoor ligt er al in Enschede, maar er staan nu stootblokken en een voettgangers-overgang op.