fbpx
Foto: Treinreiziger.nl/Stefan Verkerk

Treinaanbieders geven korting aan gedupeerde Flybe klanten

06 mrt 2020 8:43

Flybe, Europa’s grootste regionale vliegmaatschappij, is in de nacht van woensdag op donderdag failliet gegaan. De maatschappij verkeerde sinds vorig jaar in financiële nood. Eurostar heeft voor gedupeerde reizigers een speciaal tarief geïntroduceerd.

Wie een Flybe boeking heeft tussen Londen – Parijs of tussen Londen – Amsterdam kan nu omboeken naar de Eurostar voor 29,50 pond per enkele reis (circa 35 euro).

Ook de de nachttrein die rijdt onder de naam Caledonian Sleeper komt gedupeerde Flybe klanten tegemoet. “We bieden voor volgende week gratis zitplaatsen aan op alle routes voor wie een geldig Flybe boeking heeft” meldt Caledonian Sleeper op Twitter. De nachttrein verbindt Londen met Glasgow, Edinburgh, Aberdeen, Inverness en Fort William. Het aanbod is geldig t/m 12 maart.

Ook First Group, naar eigen zeggen de grootste Britse spoorwegexploitant benutte het faillissement om nieuwe treinreizigers te trekken. Donderdag konden gedupeerde klanten een gratis ticket bij de spoorwegmaatschappij bemachtigen. Klanten moesten daarvoor een instapkaart of geldig boekingsbewijs overleggen en kregen daarvoor een vervangend treinticket op dezelfde route. Voorwaarde van de actie was dat de vlucht komende week gepland stond. First Group omvat Avanti West Coast, Great Western Railway, South Western Railway, TransPennine Express en Hull Trains.

Het faillissement van Flybe geeft een klein beetje extra ruimte op Schiphol. Daardoor zijn er 13.870 slots vrijgekomen. Op jaarbasis zijn er op Schiphol 500.000 slots te vergeven. 

0 0 stemmen
Artikel waardering
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
dries molenaar
4 jaren geleden

Goedkoop en gratis is vooral ten koste en ten nadele van de betalende passagiers.

Janneke 1
4 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

De mensen die hier gebruik van gaan maken ZIJN betalende passagiers. Ze hebben tenslotte hun reis, die nu niet doorgaat al betaald en gelukkig krijgen ze op deze manier toch de kans om die reis alsnog te maken.

dries molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  Janneke 1

Ze hebben aan een nu failliet bedrijf betaald. Het is geen sociale voorziening waar men elkaars plichten dient uit te voeren.
Net als die dwaas van de bakfietsfabriek die onbetaald bakfietsen ging leveren aan mensen die bij een overbuurman hadden gekocht maar waar niet geleverd werd.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
4 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Zoals ik naar Janneke reageerde, is het een hele specifieke groep die hiervoor in aanmerking komt. Ze moeten snel reageren, en de gratis reis is in een korte reisperiode (1 week). Ze creëren goodwill, bij reizigers die enorm gedupeerd zijn. Dat kunnen nieuwe trouwe klanten opleveren onder mensen die nu vooral vliegen. Je vergelijking met de bakfiets gaat niet op. Bakfietsen die vandaag over zijn kun je morgen verkopen. Zitplaatsen niet. Kinderen reizen in veel landen ook (bijna) gratis, terwijl ze geen gratis fiets krijgen. Het valt voor de grote bedrijven allemaal te overzien. Ze creëren positieve aandacht, dat is hen meer waard dan de paar zitplaatsen die ze weggeven. En tot slot: ik heb ook wel eens reizigers gecompenseerd die bij mij geen product hadden afgenomen. Dat kan je dwaas noemen, maar ik noem het service en inlevingsvermogen. Uiteraard kan ik dat niet op grote schaal doen, en kan dat niet altijd.

Annemiek
4 jaren geleden

Een mooie en voordelige vorm van marketing van de spoorbedrijven. Door wat goodwill te tonen, helpen ze wat mensen uit de brand, die daardoor op hun beurt wellicht het reizen per trein in de toekomst niet bij voorbaat zullen afwijzen, want daarvan was voor reizen binnen het VK natuurlijk sprake. De spoorbedrijven geven nu een kaartje goedkoop weg, wat ze in tig-voud kunnen terugverdienen.

Een wel succesvolle route van Flybe was die tussen Southampton en Manchester Piccadilly, die rechtstreeks concurreerde met de trein. Dan vertrok de trein van Southampton naar Manchester en stapten er op Southampton airport parkway tientallen mensen uit, die dan snel de overstap naar het vliegtuig naar Manchester maakten en daardoor tegen minder dan de helft van de kosten ruim een uur eerder in Manchester aankwamen.

Annemiek
4 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Een andere vorm van marketing ik op dit moment mooi zou vinden, zou zijn het tegen reductie aanbieden van een Railcard voor ex-vliegers. Dit is immers het moment om die reizigers terug te winnen.