fbpx

GVB stopt voorlopig met achteraf betalen voor consumenten

De Amsterdamse vervoerder GVB stopt voorlopig met het aanbieden van achteraf betalen voor consumenten. Het bedrijf hoopt eind dit jaar of begin volgend jaar met een kortingsproduct te komen, waarbij reizigers ook achteraf kunnen betalen.

Normaal moeten reizigers eerst saldo op hun OV-chipkaart hebben om te kunnen reizen. Bij het inchecken wordt er dan een borg gevraagd (bij de GVB 4 euro), en bij het uitchecken wordt de definitieve ritprijs bepaald. Bij reizen op rekening is saldo op de OV-chipkaart niet nodig en worden pas aan het einde van de maand alle ritprijzen bepaald: afrekening gaat door middel van automatisch incasso.

150 testreizigers
Achteraf betalen werd in Amsterdam als proef aangeboden. “Daaraan deden 150 reizigers mee,” legt Inge Keur van het GVB uit. “We hebben nu voldoende geleerd om de proef te kunnen beëindigen. Begin volgend jaar verwachten we met een nieuw kortingsproduct te komen, waarbij er achteraf betaald kan worden.” Voor de 150 reizigers is er niet gezocht naar een overgangssituatie, omdat de groep relatief klein is.

Toekomst
Per direct is reizen op rekening bij het GVB niet meer beschikbaar. Door een fout werden reizigers daarover niet geïnformeerd. “We hadden een brief gemaakt om reizigers een maand vooraf te informeren, maar door een fout is die niet verstuurd,” legt Keur uit. Op dit moment is reizen op rekening niet gekoppeld aan een abonnement, maar dat gaat in de toekomst veranderen. “Voor een klein bedrag kan er dan een abonnement worden afgesloten en krijgt de reiziger bijvoorbeeld in de avonduren korting. Wat precies de voorwaarden gaan worden zijn we nog niet over uit.”

Rotterdam
De RET begon als eerste met achteraf betalen voor consumenten, en won daarmee in 2014 de Blije Reizigersprijs. GVB en Syntus kwamen daarna. Inmiddels is reizen op rekening zonder enige vorm van abonnement bijna verdwenen. De RET biedt het nog steeds aan, maar Syntus stopte er al eerder mee. Bij NS is het alleen beschikbaar in combinatie met bepaalde abonnementen.